Doorgaan naar hoofdcontent

Brandweer: zonder ingrijpen worden vele en zware natuurbranden onbeheersbaar

Brandweer: zonder ingrijpen worden vele en zware natuurbranden onbeheersbaar
Nu de herfst officieel is begonnen en de eerste regenbuien de droge zomer verjagen, maakt de brandweer de balans op. Met tot nu toe 644 natuurbranden is een nat najaar welkom, om het record van 949 uit 2018 niet te evenaren. Maar wat de brandweer het meest zorgen baart is de omvang van de huidige bos-, duin- en bermbranden. Brandweer Nederland constateert dat het vuur door de langdurige droogte steeds meer onbeheersbaar wordt.
Lees verder

VEB eist miljarden van Philips
De beleggersvereniging VEB start een procedure tegen Philips om miljarden euro's aan schade op het bedrijf te verhalen. Dat schrijft het FD. Volgens de VEB heeft Philips patiënten en beleggers 'stelselmatig verkeerd voorgelicht' over alle problemen rondom de slaapapneu-apparaten. En daardoor zouden beleggers in het verleden veel te veel hebben betaald voor aandelen-Philips.
Lees verder

Tekort aan technici frustreert klimaatdoelen
Een schreeuwend tekort aan hoopgeleide technici dreigt het behalen van de klimaatdoelen te frustreren. De waarschuwing komt van de onderzoeksbureaus Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Researchcentrum voor Opleiding en de Arbeidsmarkt (ROA). Nederlandse werkgevers hebben nu al de grootste moeite ingenieurs te vinden.
Lees verder

Beleggingsclub Fibonacci eist 11,5 miljoen euro van BinckBank
Beleggingsclub Fibonacci eist een schadevergoeding van ruim 11,5 miljoen euro van BinckBank. Dat bericht het FD. De broker zou de portefeuille van de beleggingsclub ten onrechte geliquideerd hebben, zo oordeelde de rechter al in 2017. Het gaat om een zaak die al begon in 2015. Toen vermoedde BinckBank dat beleggingsclub Fibonacci zijn leden misleidde met een rendementsdoelstelling van 30 procent en 'niet aan wettelijke eisen voldeed'.
Lees verder

Staken loont: Vakbonden en arbeidsmarktdeskundigen verwachten loongolf na NS-deal
De vakbonden en arbeidsmarktexperts verwachten een loongolf in Nederland, nu de stakingen bij de Nederlandse Spoorwegen hebben geleid tot een loonstijging van bijna 10 procent. Dat meldt De Telegraaf.
Lees verder

Afschakelen niet-beschermde bedrijven verwoest Nederlandse economie
In het slechtste scenario worden niet-beschermde bedrijven van het gas afgeschakeld om het gastekort te ondervangen. Dat staat in het plan van minister Jetten voor Klimaat en Energie. Zo'n stap zou het BBP een dreun van 45 procent opleveren. 'Het is schrikken als je dit plan leest', zegt voorzitter Hans Biesheuvel van ondernemersvereniging ONL.
Lees verder

Oekraïense opmars lijkt kantelpunt
De strijd in Oekraïne lijkt mogelijk een kantelpunt te hebben bereikt met de snelle opmars van de Oekraïense strijdkrachten en de overhaaste vlucht van het Russische leger. Dat zegt defensiespecialist Peter Wijninga van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Er lijkt een omslag plaats te vinden. Wat niet wil zeggen dat ze sterk genoeg zijn, je moet ook niet te ver gaan.'
Lees verder

Deal tussen bonden en NS 'zet toon voor andere CAO's'
Vakbonden en de NS hebben dit weekend na een reeks stakingen een akkoord bereikt voor een nieuwe CAO. Het personeel van de NS krijgt er bijna 10 procent bij en de vraag is wat dit betekent voor andere sectoren. 'De toon is gezet', zegt hoogleraar Arbeidsmarktvraagstukken Ton Wilthagen van de Universiteit Tilburg.
Lees verder

Komt de bouw volgende maand volledig stil te liggen?
De problemen met de uitstoot van stikstof kunnen nog veel groter worden. Volgende maand doet de Raad van State een uitspraak over de realisatie van het Porthos-project in de Rotterdamse haven. Dat oordeel kan de bouwwereld totaal op zijn kop zetten, met alle gevolgen van dien. 'Zowel politiek als de bouwsector houdt het hart vast.'
Lees verder

Onderzoeksinstituut: Duitse economie wacht recessie deze winter
Duitsland komt komende winter in een recessie terecht, voorspelt het Duitse onderzoeksinstituut Ifo in zijn herfstprognose. De toonaangevende instelling verlaagde zijn raming voor de groei van de grootste economie van Europa voor volgend jaar. Dit jaar rekent Ifo op 1,6 procent groei. Volgend jaar zal dat een krimp van 0,3 procent zijn.
Lees verder

Commissaris van de Koning: Alleen staatskas telde bij gaswinning
'Het begint te ruiken naar onverschilligheid.' Dat zegt Commissaris van de Koning voor Groningen René Paas in reactie op de opmerking die oud-minister van Economische Zaken Henk Kamp maakte voor de parlementaire enquêtecommissie naar de gaswinning in Groningen: 'Bevingen van minder dan 2.5 voel je nauwelijks of niet'. 'Het enige motief was de staatskas', zegt Paas.
Lees verder

Gasprijs lager in afwachting van Europees actieplan
De Europese gasprijs dook vandaag onder de 200 euro per megawattuur. Dat gebeurt nu de markt wacht op de details van het plan van de Europese Unie om op de energiemarkt te interveniëren. Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs was gas rond 11.15 uur krap 6 procent goedkoper dan een dag eerder. Ondanks de daling zijn de prijzen nog altijd acht keer hoger dan normaal voor de tijd van het jaar.
Lees verder