maandag 5 september 2022

Beurzen reageren gelaten op nieuwe Britse premier

Beurzen reageren gelaten op nieuwe Britse premier
De financiële markten in Londen blijven vooralsnog onbewogen door de verkiezing van Liz Truss tot nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. Het Britse pond schommelde rond het niveau van 1,15 dollar en de rente op tienjarige Britse staatsleningen bleef vrijwel stabiel. De FTSE-index van de honderd belangrijkste bedrijven aan de Londense beurs daalde 0,4 procent.
Lees verder

'Geef studenten ook energiecompensatie'
Terwijl lagere inkomens recht hebben op een toeslag als tegemoetkoming voor de gestegen energieprijzen, vissen studenten vooralsnog achter het net. En dat is onterecht, zeggen GroenLinks-raadsleden Mina Morkoç uit Rotterdam en Sander van der Goes uit Nijmegen. Zij hebben een brandbrief geschreven aan de verantwoordelijke ministers. 'Het kabinet heeft geen oog voor onze generatie.'
Lees verder

Olieprijs stijgt na besluit OPEC+ om productie te verlagen
De olieprijs stijgt nadat de OPEC+ heeft besloten om vanaf volgende maand de productie te verlagen. Hoewel het om 'symbolische vermindering' lijkt te gaan, wordt de Europese energiecrisis vooralsnog alleen maar erger.
Lees verder

Eurocommissaris: denk aan opvoeren gaswinning in Groningen
Eurocommissaris Thierry Breton roept Nederland op geen enkele mogelijkheid om aan energie te komen op voorhand te laten liggen. Ook het toch weer opvoeren van de gaswinning in Groningen dus niet. Elk EU-land moet doen wat het kan om de hele EU door de energiecrisis te helpen, zegt hij.
Lees verder

LTO: einde mestuitzondering betekent einde kringlooplandbouw
Het einde van de uitzondering die Nederlandse boeren hebben op de Europese mestregels betekent dat kringlooplandbouw niet meer haalbaar is, stelt landbouwbranchevereniging LTO in een reactie.
Lees verder

'Bereid samenleving nu voor op nieuwe coronagolf'
De overheid moet nu al nadenken over een stappenplan met maatregelen voor een volgende coronagolf. Zo moeten er snel duidelijke besluiten worden genomen over vaccinaties, juridische instrumenten en het creëren van maatschappelijk draagvlak daarvoor.
Lees verder

Zorgen bij Fietsersbond over fatbikes met gashendel
De Fietsersbond maakt zich zorgen over de opmars van fatbikes met gashendel. Die elektrische fietsen kunnen veel harder dan toegestaan. De verkoop van de gashendels is niet verboden, maar het gebruik ervan op de openbare weg wel.
Lees verder

Cryptocampagne moet meer bewustwording creëren bij jongeren
Het ministerie van Financiën start vandaag met een campagne om jongeren te wijzen op de risico's van crypto, zonder de valuta af te raden. Of dat is de bedoeling, zo stelt beleidsmedewerker op het ministerie van Financiën Yannick Dejean.
Lees verder

'Truss is de nachtmerriepremier voor de Europese Unie'
De kogel is door de kerk: voormalig minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss volgt Boris Johnson op als partijleider van de Conservatieven in het Verenigd Koninkrijk en zal derhalve ook de nieuwe premier worden. Wat kan de aanstelling van Truss betekenen voor de handelsrelatie tussen Nederland en het VK, die na Brexit al een stuk moeizamer verloopt. En in hoeverre zal Truss nog aan de gemaakte handelsafspraken sleutelen?
Lees verder

Belg Decraene eerste buitenlandse topman van Rabobank
De Belg Stefaan Decraene wordt de nieuwe topman van de Rabobank. Hij volgt dit najaar Wiebe Draijer op, die eerder bekend had gemaakt per 1 oktober terug te treden na acht jaar aan de leiding te hebben gestaan bij de bank. Een precieze datum is nog niet bekend omdat Decraene zijn huidige werkzaamheden bij BNP Paribas nog moet afronden.
Lees verder

Nieuw box 3-stelsel pas per 2026, jaar uitstel kost 385 miljoen
Niet in 2025, zoals in het coalitieakkoord afgesproken, maar pas in 2026 komt er een vervanger voor de zogenoemde spaartaks. Een tijdelijk systeem zal dus langer worden gehandhaafd, meldt staatssecretaris Marnix van Rij (Belastingen) aan de Tweede Kamer. Door het uitstel loopt de schatkist 385 miljoen euro mis.
Lees verder

NS-personeel gaat opnieuw staken, drie nieuwe dagen aangekondigd
NS-medewerkers gaan opnieuw staken. De eerste stakingsdag is aanstaande vrijdag in de regio Noordwest en West, zo melden de vakbonden VVMC, FNV en CNV Vakmensen. De week daarop is er een staking op dinsdag 13 september in regio's Oost, Zuid en Noord en donderdag 15 september in regio Midden.
Lees verder