Doorgaan naar hoofdcontent

Kritiek op stikstofhandel boeren: 'Wil je eigenlijk niet hebben'

Kritiek op stikstofhandel boeren: 'Wil je eigenlijk niet hebben'
Sinds 2019 zijn er honderden deals gesloten op de commerciële stikstofmarkt. Experts zijn kritisch op het systeem, schrijft NRC. Via tussenpersonen, vaak agrarisch adviseurs, kunnen partijen met een tekort aan stikstofruimte deze van bijvoorbeeld een stoppende boer overnemen.
Lees verder

Mogelijk historische Europese renteverhoging op komst
De kans is zeer groot dat de Europese Centrale Bank volgende week de rente opnieuw gaat verhogen. Er gaan zelfs geruchten dat de rente ditmaal met 0,75 procentpunt zal worden verhoogd, waar president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot afgelopen week ook al voor pleitte. De laatste én enige keer dat de rente zo hard steeg was in 1999.
Lees verder

DNB-president Knot denkt dat inflatie nog tijd hoog blijft
De inflatie in de eurozone blijft nog wel even hoog, verwacht president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB). De hoge prijsstijgingen worden namelijk niet alleen veroorzaakt door schokken als de hoge energieprijzen en tekorten aan materialen en producten als computerchips, maar ook door een hoge vraag naar producten en diensten. Dat leidt Knot af uit de meevallende groeicijfers van de Europese economieën, zei hij in een speech die hij in Denemarken gaf.
Lees verder

Forse kritiek leden CDA en ChristenUnie op kabinetsplannen Ter Apel
De ChristenUnie organiseert een partijtop om leden bij te praten over de kabinetsplannen voor het bedwingen van de crisis in Ter Apel. Bezorgde leden hadden na de bekendmaking van de plannen op vrijdag een brandbrief aan hun partijtop geschreven. Ook de achterban van het CDA heeft stevige kritiek geuit op de asiel- en migratiekoers van hun partij.
Lees verder

Rusland houdt grootscheepse militaire training met bondgenoten
Rusland houdt met meerdere bondgenoten een grootscheepse militaire training deze week. Onder de naam 'Vostok', wat staat voor Oost, trainen Russische militairen samen met de troepen van China, Belarus, Mongolië, India en Tadzjikistan, terwijl de oorlog in Oekraïne voortduurt.
Lees verder

Agractie: kabinet gaat in op voorwaarden voor gesprek
Boerenorganisatie Agractie zegt dat het kabinet akkoord gaat met de voorwaarden die de boerenorganisaties samen hadden gesteld. Ze zeiden eerder vandaag alleen met stikstofbemiddelaar Johan Remkes te willen praten als ze kunnen spreken over zaken als het stikstofkaartje en de deadline voor halvering van de uitstoot van stikstof.
Lees verder

Michail Gorbatsjov (91) overleden
De voormalige leider van de Sovjet-Unie, Michail Gorbatsjov, is op 91-jarige leeftijd overleden. Hij geldt als hervormer van de alleenheersende Communistische Partij van de Sovjet-Unie. Hij leidde dat land tot het einde van de Koude Oorlog en uiteindelijk ook tot het uiteenvallen ervan.
Lees verder

Coalitie komt na marathonoverleg tot overeenstemming begroting
De coalitiepartijen en het kabinet zijn het eens geworden over een nieuwe begroting. Na een marathonsessie die voor de fractievoorzitters meer dan veertien uur duurde en voor de top van het kabinet ruim elf uur, werd overeenstemming bereikt, melden premier Mark Rutte en vicepremier Sigrid Kaag. Dat is net op tijd voor een belangrijke deadline.
Lees verder

Gaspijplijn Nord Stream gaat weer dicht, Gazprom claimt onderhoud
Gaspijplijn Nord Stream 1 gaat opnieuw dicht voor onderhoud, heeft het Russische staatsgasconcern Gazprom aangekondigd. Vandaag om 04.00 uur in de ochtend wordt de gastoevoer stilgelegd en pas 72 uur later wordt die hervat. In tegenstelling tot de sluiting eerder deze zomer betreft het hier geen gepland onderhoud.
Lees verder

Treinstaking gaat door in zuiden en oosten, elders rijdt NS weer
Het personeel van de NS staakt vandaag voor de vijfde en voorlopig laatste keer. De regio Zuid- en Oost-Nederland is aan de beurt. In de rest van het land rijden de treinen weer. Reizigers moeten wel rekening houden met de gevolgen van de staking van gisteren in het midden van het land. Door die actie lag het treinverkeer in vrijwel het hele land stil. Daar kunnen reizigers vooral vanochtend nog hinder van ondervinden.
Lees verder

Liveblog | IAEA-team op weg van Kiev naar kerncentrale Zaporizja
Het is dag 189 van de oorlog in Oekraïne. In dit liveblog vind je alle laatste updates over het voortdurende conflict en alle gevolgen ervan.
Lees verder

Scholen dreigen te bezwijken onder vluchtelingenstroom
Scholen kunnen de toestroom van nieuwe vluchtelingen niet aan. Daardoor dreigen er grote leerachterstanden te ontstaan bij tienduizenden buitenlandse leerlingen, die ze mogelijk niet meer kunnen inlopen. Daarvoor waarschuwt LOWAN, die scholen helpt bij het onderwijs aan vluchtelingen. In ons land geven zo'n honderd middelbare scholen speciale lessen aan nieuwkomers en ook die zien problemen.
Lees verder