Doorgaan naar hoofdcontent

Zomergolf corona lijkt over piek heen, aantal positieve tests daalt

Zomergolf corona lijkt over piek heen, aantal positieve tests daalt
De verwachte daling van het aantal nieuwe coronabesmettingen lijkt te zijn begonnen. In de afgelopen week zijn minder positieve tests geregistreerd dan in de week ervoor. Of de daling doorzet, hangt af van een nieuwe subvariant van het virus die ook in Nederland is opgedoken.
Lees verder

'Gebruik drinkwater verantwoord, anders dreigt fors tekort'
Voor de tweede dag op rij heeft heel Nederland te maken met een tropisch warme dag. Waterbedrijf Vitens ziet het waterverbruik daarom flink toenemen en roept op tot verantwoord gebruik, nu massa's mensen de verkoeling bij de kraan opzoeken. Anders dreigt er een fors drinkwatertekort, waarschuwt waterbedrijf Vitens. 'Wij moedigen mensen aan om zwembaden bij voorkeur niet te vullen, hoe aantrekkelijk dat ook is', vertelt Vitens-woordvoerder Jeroen Bruning.
Lees verder

Netflix in zwaar weer: 'Denk dat ze het niet gaat redden'
Mediawatchers kijken vandaag halsreikend uit naar de presentatie van de kwartaalcijfers van Netflix. Om 9 uur 's avonds - Nederlandse tijd - maakt de streamingdienst in Los Angeles bekend hoe de vlag erbij hangt. Drie maanden geleden moest het bedrijf voor het eerst in zijn geschiedenis toegeven dat het abonnees had verloren. De reactie van de markt was niet mals: Netflix verloor sindsdien meer dan tweederde van zijn beurswaarde. 'Ik verwacht geen geweldige cijfers', voorspelt NRC-journalist Thijs Schrik.
Lees verder

Cryptobedrijven maken zich zorgen om 'legale' komst Binance: 'Heel dossier aan misstanden'
De crypto-industrie in Nederland is opgelucht dat De Nederlandsche Bank eindelijk ingrijpt op de cryptomarkt. 's Werelds grootste cryptohandelsbeurs Binance heeft van de toezichthouder een boete van ruim 3,3 miljoen euro ontvangen, omdat het zonder DNB-registratie actief is op de Nederlandse markt. 'DNB grijpt eindelijk in met boetes, dat is positief en daar hebben we lang voor gepleit', zegt Patrick van der Meijde, voorzitter van de Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland (VBN). Toch waakt hij voor de komst van Binance, nu DNB een registratieverzoek van het bedrijf keurt.
Lees verder

Poetin mogelijk betrokken bij Rotterdamse waterstofterminal
De SP gaat Kamervragen stellen over de mogelijke betrokkenheid van de Russische president Poetin bij een in Genève gevestigd energiebedrijf dat een waterstofterminal in Rotterdam wil bouwen. Het betreft Gunvor, een energieconcern dat eerder en vaker in verband is gebracht met de Russische president. SP-Kamerlid Jasper van Dijk wil opheldering van minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie: 'Het is zeer onwenselijk als hieruit de betrokkenheid van Poetin blijkt.'
Lees verder

Bloomberg: ECB overweegt half procentpunt renteverhoging
De Europese Centrale Bank (ECB) zou bij de beleidsvergadering op donderdag overwegen om de rente met 0,5 procentpunt te verhogen. Dat zou het dubbele zijn van de rentestap met een kwart procentpunt die de centrale bank eerder in het vooruitzicht heeft gesteld. Dat zeggen welingelichte bronnen tegen persbureau Bloomberg.
Lees verder

Topoverleg Rusland, Turkije en Iran over Turkse inval Syrië en Oekraïens graan
De Russische president Poetin overlegt vandaag en morgen in de Iraanse hoofdstad Teheran met zijn Turkse en Iraanse ambtsgenoten Recep Tayyip Erdogan en Ebrahim Raisi. Twee belangrijke agendapunten: de mogelijk inval van de Turken in Syrië en de graantransporten vanuit Oekraïne. 'Erdogan hoopt dat Poetin het groene licht geeft voor een inval in Syrië én akkoord geeft op hervatting van de Oekraïense graanexport', zegt Turkije-correspondent Joost Lagendijk.
Lees verder

100 miljard naar Duitse leger: hoe staat het er nu voor?
De Duitse minister van Defensie Christine Lambrecht brengt deze week een aantal werkbezoeken aan legeronderdelen om te kijken hoe de Bundeswehr - het Duitse leger - ervoor staat. Vlak na de Russische inval in Oekraïne kondigde bondskanselier Scholz aan dat er 100 miljard euro beschikbaar komt voor het Duitse leger. Sindsdien is de vraag: waar gaat dat geld naartoe en komt het wel goed terecht? Volgens Duitsland-correspondent Derk Marseille zien de plannen er op papier 'goed uit', maar gaat het mis bij de uitvoering.
Lees verder

De draaimolen blijft gewoon draaien: kermissector floreert
Het aantal kermisondernemingen is in vijf jaar met maar liefst 7 procent gedaald, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Maar dat betekent niet dat het kommer en kwel is in kermisland: het gaat juist weer goed. Ook volgens Atze Lubach, voorzitter van kermisvakbond BOVAK.
Lees verder

Nexperia ziet Britse overname falen door 'China-angst' in het VK
De overname van een Britse computerchipfabriek door de Nijmeegse fabrikant Nexperia staat op de tocht doordat een groep conservatieve politici bezwaar maakt tegen de Chinese eigenaars. Zij willen niet dat belangrijke technologie in Chinese handen valt. Het bedrijf werd in 2017 overgenomen door Chinese investeerders en had ambitieuze groeiplannen. Nu er politieke weerstand is - is het de vraag of die kunnen worden waargemaakt.
Lees verder

Uitbraak dodelijk Marburg-virus in Ghana
In het West-Afrikaanse Ghana zijn de eerste gevallen bevestigd van het zeldzame en zeer dodelijke Marburg-virus. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Het Marburg-virus is een zeer besmettelijke ziekte die tot dezelfde familie behoort als het virus dat Ebola veroorzaakt. De WHO prijst de snelle reactie van de Ghanese autoriteiten.
Lees verder

Chinese miljardairs willen weg; Chinese economie in het geding
Duizenden Chinese ondernemers staan op het punt om met hun bedrijf uit hun thuisland te vertrekken, een groep die in totaal maar liefst 48 miljard dollar vertegenwoordigt, zo meldt Bloomberg. Maar waarom? Volgens BNR's China-kenner John-Boy Vossen zit dat hem in de grootse onzekerheid.
Lees verder