Doorgaan naar hoofdcontent

Wat voor effect hebben de Europese sancties nou eigenlijk op Rusland?

Wat voor effect hebben de Europese sancties nou eigenlijk op Rusland?
De Europese Unie heeft Rusland opnieuw een sanctiepakket opgelegd sinds het land in februari Oekraïne binnenviel. De sancties komen bovenop de maatregelen die in 2014 tegen Rusland zijn ingesteld wegens de annexatie van de Krim en het niet uitvoeren van de akkoorden van Minsk. Hoe effectief zijn deze sancties eigenlijk, en hoezeer lijdt de Russische economie hieronder?
Lees verder

De Nieuwsdag | De meeste mensen hebben de oerknal totaal verkeerd begrepen
Kunnen we het heelal ooit echt doorgronden? Wetenschapsjournalist Govert Schilling houdt er rekening mee van niet. Van een schildpad verwachten we ook niet dat hij de relativiteitstheorie begrijpt. Misschien geldt zoiets ook voor ons, als we de oerknal willen snappen.
Lees verder

EU-lidstaten bereiken akkoord over noodplan gas
De lidstaten van de Europese Unie hebben een akkoord bereikt over de gasvoorziening komende winter, dat meldt persbureau DPA op basis van anonieme diplomaten. Het noodplan voorziet erin dat de lidstaten tussen augustus en maart vrijwillig 15 procent minder gas verbruiken.
Lees verder

Liveblog | Zelenski vervangt commandant in Oost-Oekraïne; Gazprom verhoogt zonder waarschuwen druk in pijpleiding
De oorlog in Oekraïne woedt al 153 dagen en lijkt nog lang niet voorbij te zijn. Volg in dit liveblog de laatste updates over de situatie in Oekraïne en de gevolgen daarvan.
Lees verder

Grootste daling van aantal coronagevallen sinds begin mei
Voor de tweede week op rij daalt het aantal positieve coronatests. In de afgelopen week zijn in Nederland ongeveer 30 procent minder besmettingen vastgesteld dan in de week ervoor. Dat zou de grootste daling zijn sinds begin mei, twaalf weken geleden.
Lees verder

IMF bij economische raming waarschijnlijk 'aanzienlijk somberder'
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) presenteert dinsdag zijn nieuwe ramingen voor de wereldeconomie. Daarin worden de prognoses waarschijnlijk flink naar beneden bijgesteld. Onlangs zei IMF-topvrouw Kristalina Georgieva namelijk al dat de vooruitzichten 'aanzienlijk somberder' waren geworden en zomaar nog verder zouden kunnen verslechteren.
Lees verder

CEO Randstad: 'Nederland heeft veel meer buitenlandse arbeidskrachten nodig'
Uitzendconcern Randstad heeft in het tweede kwartaal een recordomzet geboekt. De brutowinst bedroeg 308 miljard dollar. Het uitzendconcern profiteert vooral van aanhoudende diversificatie van de portefeuille, gerichte investeringen en krapte op de arbeidsmarkt. 'We hebben in Nederland veel buitenlandse arbeidskrachten, we zullen er veel meer nodig hebben', zegt CEO Dominique Hermans van Randstad Groep.
Lees verder

'Russische regime change in Oekraïne is niet reëel'
De Oekraïense strijdkrachten hebben tientallen Russische wapendepots succesvol vernietigd met behulp van Westerse Himars-raketsystemen, volgens de Oekraïense defensieminister Oleksii Reznikov. Daarnaast meldt het Russische ministerie van Defensie dat het Russische leger in Oekraïne een aanval succesvol heeft uitgevoerd op een munitiedepot voor Amerikaanse precisiewapens. Beide partijen claimen successen, maar volgens defensiespecialist Peter Wijninga zal geen van beide partijen krijgen wat ze willen. 'Het Oekraïense leger is niet in staat om de Russische opmars te stoppen, maar daarentegen is een Russische regime change in Oekraïne ook niet reëel.'
Lees verder

Omzet Unilever groeit door prijsstijgingen
De omzet van Unilever is in het tweede kwartaal van dit jaar sterker gestegen dan werd verwacht. De omzet steeg op jaarbasis van 13,5 naar 15,8 miljard euro. Unilever verhoogde weliswaar de prijzen door de hogere kosten voor ingrediënten van levensmiddelen- en verzorgingsproducten, maar de nettowinst bleef grotendeels op peil. 'We betalen meer, maar we zijn twee procent minder gaan kopen', zegt beursanalist Corné van Zeijl van Actiam Vermogensbeheer.
Lees verder

Tuchtrechter legt 'dubbele petten' advocatenkantoren aan banden
De tuchtrechter heeft maandag in een baanbrekende uitspraak de mogelijk winstgevende onderzoekspraktijken van commerciële advocatenkantoren sterk aan banden gelegd. Advocaten kunnen hun rol als juridisch adviseur niet langer combineren met onafhankelijk feitenonderzoek voor dezelfde cliënt. Dat heeft mogelijk grote gevolgen voor grote Zuidaskantoren als NautaDutilh, De Brauw Blackstone Westbroek en Van Doorne. 'Het is vooral opmerkelijk dat de tuchtraad daar nu voor het eerst na al die incidenten een duidelijke uitspraak doet over dat die dubbele petten gewoon niet kunnen', zegt FD-journalist Joris Polman.
Lees verder

Zimbabwe slaat gouden munten tegen inflatie
Het Zuidafrikaanse Zimbabwe gaat de gierende inflatie te lijf door gouden munten aan particulieren en bedrijven te verkopen. Daartoe distribueerde de Reserve Bank of Zimbabwe, s lands centrale bank, maandag 2.000 munten aan commerciële banken. De munten zullen volgens een communiqué van de centrale bank de status van liquide activa hebben.
Lees verder

Britse premiersverkiezing: hard tegen hard
In de strijd om de opvolging van Boris Johnson als premier gaat het hard tegen hard tussen de beide overgebleven kandidaten. Oud-minister van Financiën Rishi Sunak en minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss kruisten gisteren in een verhit tv-debat de degens over zo ongeveer elk denkbaar onderwerp, van belastingplannen tot de Britse overheidsuitgaven. 'De Conservatieve partijleden zoeken een hardere lijn', zegt correspondent Lia van Bekhoven.
Lees verder