Doorgaan naar hoofdcontent

Vrees voor dichtblijven Nord Stream 1 wordt steeds reëler

Vrees voor dichtblijven Nord Stream 1 wordt steeds reëler
De Nord Stream 1-gaspijpleiding gaat waarschijnlijk niet meer open. Althans, dat is wat de Europese Commissie verwacht volgens begrotingscommissaris Hahn. Op dit moment vindt het jaarlijkse onderhoud van de pijpleiding plaats, en aanstaande donderdag zou hij weer open moeten gaan. Moskou en Gazprom houden hun lippen strak op elkaar.
Lees verder

Iraans nee tegen Turkse inval Syrië
Ayatollah Ali Khamenei, de hoogste geestelijke leider van Iran, heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan geadviseerd geen nieuwe militaire operatie in Syrië te beginnen. Een nieuwe militaire operatie zou 'in het nadeel zijn van Syrië, Turkije en de regio', zo staat te lezen op de website van Khamenei.
Lees verder

'Een verdeel- en heerstactiek werkt niet bij het opvangen van vluchtelingen'
Enkele honderden mannen, vrouwen en kinderen hebben afgelopen dinsdag buiten moeten slapen omdat het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel overvol is. Dat laat het COA weten. Eerder gebeurde dat ook al, toen sliepen asielzoekers buiten bij temperaturen van slechts 8 graden. Er wordt gesproken over chaos en mensonterende toestanden bij het aanmeldcentrum.
Lees verder

De Nieuwsdag | Hoe bureaucratie de energiebesparing tegenwerkt
De mensen willen wel verduurzamen, is de ervaring van energie-expert Laetitia Ouillet. Maar dan zijn er de bureaucratie en de regeltjes. Om een huizenblok te isoleren moet er eerst een quick scan komen om te zien of er misschien vleermuizen in de gevel wonen. Ouillet biedt aan een te foto sturen van die vleermuizen, want die hangen daar inderdaad. Maar nee, dat is toch niet voldoende. Onwillekeurig moet je denken aan een paarse krokodil. En dat is dan nog maar een van de voorbeelden waar ze tegenaan loopt.
Lees verder

'Bezoek Pelosi kan tot gewapend conflict tussen VS en China leiden'
Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden van de Verenigde Staten, Nancy Pelosi, reist volgende maand af naar Taiwan. Zij doet dit om haar steun te betuigen aan het eiland, dat onder steeds meer druk komt te staan van China. Het zou de eerste keer zijn de een Voorzitter van het Huis naar het land gaat in 25 jaar.
Lees verder

Verboden Toegang | Amsterdamse Waterleidingduinen
Plekken in Nederland die verboden zijn voor publiek - en waarvan de gebeurtenissen daar dus een groot raadsel zijn - gaan open voor onze verslaggevers. In de serie Verboden Toegang nemen zij ons mee langs verschillende gesloten plekken door heel het land om een inkijkje te geven in wat daar gebeurt. Vandaag is onze verslaggever Jigal Krant bij het voor het publiek ontoegankelijke deel van de Amsterdamse Waterleidingduinen.
Lees verder

Poetin mogelijk betrokken bij Rotterdamse waterstofterminal, Gunvor ontkent
De SP gaat Kamervragen stellen over de mogelijke betrokkenheid van de Russische president Poetin bij een in Genève gevestigd energiebedrijf dat een waterstofterminal in Rotterdam wil bouwen. Het betreft Gunvor, een energieconcern dat eerder en vaker in verband is gebracht met de Russische president. SP-Kamerlid Jasper van Dijk wil opheldering van minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie: 'Het is zeer onwenselijk als hieruit de betrokkenheid van Poetin blijkt.'
Lees verder

Poetin ziet vooruitgang bij overleg Oekraïens graanexport
De Russische president Vladimir Poetin ziet vooruitgang bij het overleg over de export van graan uit Oekraïne over de Zwarte Zee. Hij bedankte zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan voor diens bemiddeling in het dossier. Mogelijk wordt een deal later deze week al afgerond in het bijzijn van de vertegenwoordigers van Oekraïne en de Verenigde Naties.
Lees verder

Sunak en Mordaunt aan kop opvolging premier Johnson
Voormalig minister van Financiën Rishi Sunak en oud-minister van Defensie Penny Mordaunt gaan aan kop in de race om de opvolger te worden van de conservatieve partijleider en Britse premier Boris Johnson. De twee kregen in de vierde stemronde de meeste partijgenoten uit het parlement achter zich, met 118 en 92 stemmen.
Lees verder

Lievblog | Poetin ziet vooruitgang bij overleg Oekraïense graanexport
Het is dag 146 van de oorlog in Oekraïne. Volg in dit liveblog de laatste updates over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen daarvan.
Lees verder

Aantal claims bij luchtvaartmaatschappijen loopt op
Het aantal mensen dat compensatie eist omdat hun vlucht door de chaos op luchthavens werd geschrapt, is inmiddels hoog opgelopen. Claimorganisaties Vlucht-Vertraagd.nl en EU Claim hebben sinds eind april bij elkaar opgeteld bijna 90.000 compensatieverzoeken ontvangen. Ook organisatie Aviclaim ziet het aantal toenemen, met deze maand 250 claims per dag. Dat blijkt uit navraag van BNR bij deze organisaties.
Lees verder

EU wil energieverbruik omlaag dwingen
De Europese Commissie presenteert voorstellen om het energieverbruik in de EU snel drastisch omlaag te krijgen. Ze zou in geval van nood een aantal maatregelen verplicht willen stellen. Er is bezorgdheid dat Rusland de gastoevoer naar Europa verder of helemaal afsluit en de gasopslag voor de winter onvoldoende is. 'EU-landen moeten in de maanden augustus tot en met maart 10 tot 15 procent minder gas verbruiken', zegt Europa-correspondent Stefan de Vries.
Lees verder