Doorgaan naar hoofdcontent

Steeds meer politieke steun voor Duitse wapenlevering aan Oekraïne, 'maar Scholz is terughoudend'

Steeds meer politieke steun voor Duitse wapenlevering aan Oekraïne, 'maar Scholz is terughoudend'
De Oekraïense regering heeft gisteren de eerste drie Duitse Cheetah luchtdoelgeschut rupsvoertuigen in ontvangst genomen. Dat klinkt veelbelovend, maar er is al maanden onvrede binnen de Duitse regeringscoalitie over het langzame tempo waarin Duitsland zware wapens aan Oekraïne levert. Zowel de liberale politieke partij FDP als de Grünen willen direct zware wapens aan Oekraïne leveren, maar bondskanselier Scholz is terughoudend, zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille.
Lees verder

Opnieuw boerendemonstraties bij snelwegen, hooibalen in brand
Op verschillende plekken langs snelwegen in het land staan woensdagochtend demonstrerende boeren. Het gaat vooral om de driehoek Barneveld, Zwolle en Hengelo. Boeren staan er met tractoren bij naar het zich laat aanzien afritten. Langs de A28 bij Harderwijk zijn hooibalen in brand gestoken, meldt de ANWB.
Lees verder

Federal Reserve komt met nieuwe renteverhoging
De Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve gaat vandaag opnieuw de rente verhogen in zijn strijd tegen de hardnekkig hoge inflatie in de Verenigde Staten. Naar verwachting gaat de rente met 0,75 procentpunt omhoog, net als bij de rentevergadering in juni. Dat was toen de grootste rentestap sinds 1994.
Lees verder

Apotheken hebben groeiende tekorten aan mensen en medicijnen
Apotheken kampen met een groeiend tekort aan medewerkers. Ook hebben ze regelmatig te weinig medicijnen om aan hun klanten mee te geven. En de druk op de apotheken zal in de komende jaren alleen maar toenemen door de vergrijzing, daarvoor waarschuwen analisten van ABN AMRO.
Lees verder

Turkije opent VN-coördinatiecentrum voor uitvoering graandeal
Na het sluiten van de graandeal tussen Oekraïne en Rusland, opent Turkije vandaag in Istanboel een coördinatiecentrum dat toeziet op veilig transport van Oekraïens graan over zee. Het coördinatiecentrum, ook wel het 'graanbureau', zal rond 12:00 uur geopend worden met een kleine ceremonie.
Lees verder

Liveblog | Gaslevering Nord Stream 1 omlaag naar 20 procent van capaciteit; Biden en Xi bespreken donderdag Oekraïne en economie
De oorlog in Oekraïne woedt al 154 dagen en lijkt nog lang niet voorbij te zijn. Volg in dit liveblog de laatste updates over de situatie in Oekraïne en de gevolgen daarvan.
Lees verder

Bijvangst boerenprotest: 3 ton omzet voor webshop Farmers Defence Force
Actievoeren levert ook geld op. Sinds de oprichting van Farmers Defence Force verkocht de webshop van de belangenorganisatie drie ton aan merchandise. Opmerkelijk: al die betalingen gingen naar de privéonderneming van de voorman, Mark van den Oever. Een dubieuze constructie, zeggen experts. Van den Oever zegt dat hij de winst netjes overmaakt naar de stichting.
Lees verder

Liveblog: mest en puin gestort op verschillende afslagen; nieuwe boerenacties op meerdere plekken
Opnieuw zijn er protesten van boeren tegen het stikstofbeleid van de overheid. Met trekkers en hooibalen staan zij op meerdere plaatsen in het land langs de snelweg en op sommige plaatsen hebben ze mest en puin gestort bij afslagen. Hier vind je alle actuele informatie.
Lees verder

'Hoe solidair zijn we als een lidstaat in de problemen komt?'
Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom levert vanaf vandaag nog maar 20 procent van de totale capaciteit aan gas via de belangrijke pijplijn Nord Stream 1 naar Duitsland. Daarom hebben de Europese lidstaten een akkoord gesloten om samen minder gas te gaan verbruiken.
Lees verder

Politie houdt nieuwe verdachte in zaak moord Peter R. de Vries
De politie heeft een 27-jarige man aangehouden op verdenking van (indirecte) betrokkenheid bij de moord op Peter R. de Vries. Dat meldt het Openbaar Ministerie.
Lees verder

Een boerderij midden op een bedrijventerrein
Deze week spreekt Jigal Krant met innovatieve voedselproducenten die vooropgaan in de ontwikkeling van de Toekomst van ons eten. Vandaag geen erf met kakelende kippen, knorrende varkens of loeiende koeien, maar een bedrijventerrein in Amsterdam Zuid-Oost. Bij Growy worden gewassen op innovatieve wijze gekweekt, door middel van verticale landbouw.
Lees verder

'Poetin speelt op meerdere tafels tegelijk'
De oorlog in Oekraïne duurt vandaag precies vijf maanden. Terwijl de gevechten in Oekraïne doorgaan, zijn er wereldwijd steeds meer geopolitieke consequenties van de oorlog te zien. Vladimir Poetin lijkt de touwtjes daarbij stevig in handen te hebben, stelt geopolitiek analist Alex Krijger.
Lees verder