Doorgaan naar hoofdcontent

ECB verhoogt rente eurozone met 50 basispunten

ECB verhoogt rente eurozone met 50 basispunten
De Europese Centrale Bank heeft voor het eerst sinds 2011 de rente verhoogd. De belangrijkste rentetarieven bij de centrale bank gaan met een half procentpunt omhoog. Met deze stap, die groter is dan economen hadden verwacht, willen de beleidsmakers in Frankfurt de hoge inflatie in de eurozone tegengaan. 'Het was niet voor te stellen dat de ECB maar met 25 basispunten had verhoogd'.
Lees verder

Amerikaanse president Biden besmet met coronavirus
De Amerikaanse president Joe Biden (79) is besmet met het coronavirus. Hij is positief getest en vertoont zeer milde symptomen, meldt het Witte Huis. Meer nieuws volgt.
Lees verder

Europa moet anticiperen op scenario zonder Russisch gas
Europa en Nederland moeten zich strategisch en politiek voorbereiden op een situatie waarbij we geen gas meer uit Rusland krijgen. Dat zegt CDA-Europarlementariër in de EVP-fractie en klimaatchef voor die fractie Esther de Lange in BNR De Wereld. 'Ja, dat moeten we. Want als het gebeurt is het te laat om erover na te gaan denken'. De Lange vindt het verstandig dat de Europese Commissie een aantal voorstellen daartoe heeft liggen.
Lees verder

Nord Stream 1 tóch weer open, maar voor hoe lang?
De Duits-Russische gaspijpleiding Nordstream 1 ging donderdagochtend tóch open na tien dagen van onderhoud. Een meevaller voor degenen die dachten dat Poetin NA het onderhoud de pijpleiding niet meer open zou draaien. Het gaat weliswaar om 40% van wat er normaal aan gas geleverd wordt, maar het zorgt voor grote opluchting in Europa. Maar voor hoe lang de Nord Stream 1 open blijft, weet niemand.
Lees verder

'Limburgse ondernemers verduurzamen niet wegens gebrek aan fondsen'
Bedrijven die schade ondervinden van extreem weer zoals overstromingen, droogte of aardverschuivingen, hebben vaker schulden. Maar leningen om te investeren in maatregelen tegen klimaatverandering krijgen ze niet van de bank. Dit concludeert de Europese Investeringsbank, die in 41 economieën onderzoek heeft gedaan.
Lees verder

Commissariaat voor de Media stelt drie onderzoeken naar publieke omroep in
Naar aanleiding van het rapport van de NPO Ombudsman, waarin onder meer wordt geconcludeerd dat omroep Ongehoord Nederland de journalistieke codes systematisch schendt, heeft het Commissariaat voor de Media besloten een drietal onderzoeken in te stellen. Daarin wordt met name gekeken naar de betrouwbaarheid van journalistiek en opinievormend media-aanbod.
Lees verder

Hoe kan de stagnerende woningmarkt er bovenop komen?
De stagnerende woningmarkt lijkt onoplosbaar. Het kabinet heeft het ambitieuze doel om bijna een miljoen woningen te bouwen voor 2030. Maar met de personeelstekorten, de stijgende bouwkosten en de problemen met stikstof lijkt dat plan maar weinig realistisch.
Lees verder

De Nieuwsdag | Werknemersrechten kachelen achteruit in Nederland
De werknemersrechten kachelen achteruit in ons land. Niet dat er wetten veranderd zijn. Maar de werkgevers stellen zich steeds harder op. En rechters geven ze vaker gelijk, want er blijkt verrassend weinig rechten in de wet geregeld te zijn. En dus valt Nederland in een internationale vergelijking nu uit de kopgroep.
Lees verder

Verboden Toegang | ASML's researchafdeling
Plekken in Nederland die verboden zijn voor publiek - en waarvan de gebeurtenissen daar dus een groot raadsel zijn voor jou en mij - gaan open voor onze verslaggevers. In de serie 'Verboden toegang' nemen zij ons mee langs verschillende gesloten plekken door heel het land om een inkijkje te geven in wat daar gebeurt.
Lees verder

Verboden Toegang | Stuwcomplex in Driel
Plekken in Nederland die verboden zijn voor publiek - en waarvan de gebeurtenissen daar dus een groot raadsel zijn - gaan open voor onze verslaggevers. In de serie Verboden Toegang nemen zij ons mee langs verschillende gesloten plekken door heel het land om een inkijkje te geven in wat daar gebeurt. Vandaag betreedt Jigal Krant een eilandje in de Nederrijn, nabij Driel in Gelderland. Daar bevindt zich 1 van de in totaal 3 stuwcomplexen waarmee Rijkswaterstaat de waterhuishouding van Nederland regelt.
Lees verder

'Onderhandelingen met Jumbo zijn een probleem'
Een grote retailer als Jumbo misbruikt zijn marktmacht en positie om bij ketenpartners en leveranciers lagere prijzen af te dwingen. Dit zegt een anonieme leverancier tegen de makers van de BNR-podcast Hoge Bomen. 'Praten wordt beloond door delistings van producten die je verkoopt, dat er issues ontstaan met leveringen, dat er extra kortingen worden afgedwongen of gewoon dat je letterlijk van het schap wordt afgegooid. Dat is het ergste'.
Lees verder

Rabobank betuigt spijt voor rol in de stikstofcrisis
De Rabobank erkent verantwoordelijkheid voor de stikstofcrisis. 'Met de kennis van nu zou je in het verleden echt anders handelen', laat de bank weten. 'Wij kijken met gemengde gevoelens terug op de jarenlange schaalvergroting. Die is ingezet door de overheid en onderaan de streep gaat het er nu om dat we de boeren helpen aan perspectief en de natuur beschermen', zegt de Rabobank in Trouw.
Lees verder