Doorgaan naar hoofdcontent

Deze Nederlander hoorde in november 2021 al van Russische invasie in Oekraïne

Deze Nederlander hoorde in november 2021 al van Russische invasie in Oekraïne
Caspar Veldkamp, de Nederlandse bewindvoerder bij de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) in Londen en lid van het dagelijks bestuur bij de EBRD, hoorde op 14 november 2021 al dat Rusland een oorlog in Oekraïne zou beginnen. Dat zegt hij in de podcast BNR Perestrojkast.
Lees verder

De Nieuwsdag | Eat the rich
Het belang van vakbonden was jarenlang tanende. Maar in de VS lijkt een ommekeer gaande te zijn: barista's van Starbucks en order pickers van Amazon wisten zich te organiseren in een bond. En ook jongeren sluiten zich aan. Daar willen ze bij de FNV ook wel aan beginnen.
Lees verder

Deze biefstuk komt uit een 3D-printer
Deze week spreekt Jigal Krant met innovatieve voedselproducenten die vooropgaan in de ontwikkeling van de Toekomst van ons eten. Vandaag een bedrijf dat met 3D-printers een biefstuk kan maken die qua smaak en textuur niet van echt te onderscheiden is.
Lees verder

Wegen in meerdere provincies dicht door acties op en rond A7
Door acties op en rond de A7 in Groningen, Friesland en Noord-Holland zijn in de nacht van woensdag op donderdag meerdere wegen afgesloten. Tussen Groningen en Drachten vonden door afvaldumping zeker twee ongelukken met meerdere voertuigen plaats. Daarbij raakte niemand gewond. Nabij Medemblik in de provincie Noord-Holland zijn hooibalen in de fik gezet. Rijkswaterstaat heeft de weg daar afgezet op last van de brandweer.
Lees verder

Shell zal opnieuw miljardenwinst boeken door hoge energieprijzen
Olie- en gasconcern Shell komt met cijfers over het tweede kwartaal. Naar verwachting heeft het Britse bedrijf opnieuw flink geprofiteerd van de hoge prijzen voor energie en brandstof door de oorlog in Oekraïne. In het eerste kwartaal van dit jaar zette Shell daardoor al een miljardenwinst in de boeken,
Lees verder

Liveblog | Belangrijke Oekraïense elektriciteitscentrale in Russische handen
De oorlog in Oekraïne woedt al 155 dagen en lijkt nog lang niet voorbij te zijn. Volg in dit liveblog de laatste updates over de situatie in Oekraïne en de gevolgen daarvan.
Lees verder

CBS: stemming ondernemers beter
De stemming onder ondernemers in de Nederlandse industrie is in juli iets verbeterd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn industriebedrijven vooral positiever geworden over hun voorraden gereed product. Hun oordeel over de verwachte bedrijvigheid bleef gelijk, terwijl ze over hun orderportefeuille wat minder positief waren dan in juni.
Lees verder

Biden en Xi: harde noten kraken
De spanningen tussen China en de VS lopen verder op rondom het mogelijke bezoek van voorzitter Nancy Pelosi van het Huis van afgevaardigden aan Taiwan, wat China als een afvallige provincie ziet. China heeft al gewaarschuwd dat dit bezoek 'consequenties' zal hebben. Vanmiddag staat er een bespreking tussen Biden en de Chinese president Xi Jingping gepland die de situatie moet bekoelen.
Lees verder

'Voorbereidingen Oekraïens tegenoffensief in Cherson zijn in volle gang'
De strijd in Oekraïne richt zich met name op het zuiden rond de stad Cherson, waar het Oekraïense leger bezig is een tegenoffensief voor te bereiden om de Russen mee te verdrijven.
Lees verder

Productie bedrijven in gevaar door torenhoge gasprijs
De productie van bedrijven dreigt flink omlaag te gaan door de fors gestegen gasprijs. Bij veel bedrijven lopen de termijncontracten voor gas en elektra binnenkort af, en dus moeten zij nieuwe contracten afsluiten tegen een veel hogere prijs. Dat schrijft het FD vanmorgen.
Lees verder

Arcadis boekt mooie winst
Arcadis heeft het afgelopen half jaar geprofiteerd van de wens van veel organisaties om minder afhankelijk te worden van Russische fossiele brandstoffen. Veel bedrijven hebben meer geld over voor systemen die helpen bij de transitie naar schonere energie, en daar kan het advies- en ingenieursbureau mooi bij helpen. 'Het orderboek blijft goed gevuld', zegt CEO Peter Oosterveer van Arcadis.
Lees verder

Helft huishoudens heeft hogere energierekening
Ruim de helft van de huishoudens heeft sinds augustus vorig jaar te maken met een hogere energierekening. In 8 procent van de gevallen gaat het om meer dan 100 euro extra per maand. Dat blijkt uit een analyse van de Rabobank, die de transactiedata van klanten bekeek. 'Onze cijfers laten duidelijk zien dat de verschillen tussen huishoudens groot zijn', zegt senior econoom Carlijn Prins van Rabobank.
Lees verder