Doorgaan naar hoofdcontent

Consumentenvertrouwen naar nieuw dieptepunt

Consumentenvertrouwen naar nieuw dieptepunt
Het vertrouwen van de Nederlandse consument heeft opnieuw een dieptepunt bereikt. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het pessimisme heeft met name betrekking op de economie. 'De verzwakking van het vertrouwen is in lijn met de oplopende inflatie', zegt BNR's huiseconoom Han de Jong.
Lees verder

Kwartaalcijfers ASML, AkzoNobel en Volvo
ASML heeft in het tweede kwartaal meer chipmachines verkocht dan in de eerste drie maanden van dit jaar. Dat leidde tot een hogere omzet en winst voor de wereldleider op het gebied van lithografiemachines. Maar tegelijkertijd verlaagde ASML de verwachtingen voor de omzetgroei voor het hele jaar. De chiptekorten die veel sectoren al langer dwarszitten, hebben ook gevolgen voor ASML dat daardoor niet zo snel chipmachines kan bouwen als het zou willen.
Lees verder

Draghi geeft vandaag duidelijkheid over ontslag
De opgestapte Italiaanse premier Mario Draghi geeft vandaag tekst en uitleg in het Italiaanse parlement. Vorige week nam Draghi ontslag, maar president Mattarella accepteerde dat niet: Draghi moet immers de afgesproken hervormingen in Italië waarmaken. Gebeurt dat niet, dan kan Italië geld uit het EU-herstelfonds wel vergeten. 'Het is moeilijk in te schatten of Draghi al dan niet doorgaat', zegt sectoreconoom Bert Colijn van ING, gespecialiseerd in de eurozone.
Lees verder

'Rusland gebruikt zelfde tactiek als acht jaar geleden'
Rusland zou in bezet Oekraïne dezelfde tactiek gebruiken als acht jaar geleden toen de Krim werd ingelijfd. Het Witte Huis heeft informatie die dat bevestigt, zo liet de woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad John Kirby gisteren weten. Rusland is bezig meer Oekraïens grondgebied te annexeren.
Lees verder

'Te hoge temperatuur remt capaciteit zonne-panelen'
In Duitsland is dit weekend een recordhoeveelheid zonne-energie teruggeleverd aan het stroomnet. Hoewel het in Nederland ook ging om gigantische hoeveelheden energie, is er geen sprake van een record. 'Te warm weer zorgt er juist voor dat zonnepanelen minder stroom opwekken', vertelt Jorrit de Jong van Tennet.
Lees verder

Investeerders kopschuw door voorgenomen strengere huurregulering De Jonge
De woningbouw komt helemaal tot stilstand nu pensioenfondsen en verzekeraars zich terugtrekken als investeerder voor nieuwbouwprojecten. Dit is het gevolg van de dreiging van een strengere huurregulering, ondanks de wooncrisis. Die beoogde maatregelen hebben volgens de branchekoepel van de ontwikkelaars, de Neprom, een volstrekt averechts effect. In een brandbrief aan woonminister De Jonge luiden Neprom en institutionele beleggers de noodklok.
Lees verder

Premier Sri Lanka wordt nieuwe president
Het parlement van Sri Lanka heeft ex-premier Ranil Wickremesinghe tot president gekozen. Hij blijft in beginsel staatshoofd tot de verkiezingen in 2024. Wickremesinghe was premier toen president Gotabaya Rajapaksa afgelopen week tijdens massale protesten het land uit vluchtte en vervolgens ontslag nam. Hij werd toen waarnemend president en is nu door de parlementariërs als het nieuwe staatshoofd geïnstalleerd.
Lees verder

AkzoNobel loopt lekker
Verfmultinational AkzoNobel heeft in het tweede kwartaal van 2022 de omzet met 14 procent zien stijgen ondanks de problemen in de toeleveringsketen en voorraadafbouw in doe-het-zelf kanalen. Het aangepaste bedrijfsresultaat daalde wel met 26 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Topman Thierry Vanlancker van AkzoNobel kijkt er met gemengde gevoelens naar.
Lees verder

VISA wil aanschaf crypto faciliteren
De waarde van crypto wordt bepaald door de toepassingen die het kan hebben. Dat zegt Jos van de Kerkhof, topman van VISA Nederland, in BNR's Zakendoen. Van de Kerkhofs geloof in crypto is allerminst aangetast door de recente cryptocrash. Sterker nog, VISA Nederland wil het makkelijker maken om crypto aan te schaffen. Wel is de topman groot voorstander van regulering door de toezichthouder.
Lees verder

Britse premiersverkiezing nadert apotheose: wordt het Truss of Sunak?
Op de dag dat afzwaaiend premier Boris Johnson zijn laatste vragenuurtje in het Lagerhuis afsloot met 'hasta la vista, baby,' hebben de Britse Conservatieven zojuist de twee kandidaten gekozen die aanspraak maken op zijn opvolging: oud-minister van Financiën Rishi Sunak en oud-minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss.
Lees verder

Noorderwind komt te vroeg in Griekenland: zware bosbranden rondom Athene
Zuid-Europa wordt momenteel geteisterd door bosbranden. Eerder werden Frankrijk en Spanje getroffen, en gistermiddag ging het ook in Griekenland mis. Rondom hoofdstad Athene kon de brand zich door de harde wind in hoog tempo verspreiden. De Griekse brandweer laat zojuist weten de brand onder controle te hebben.
Lees verder

Nederlandse ziekenhuisvoorraden zijn niet op orde: operaties uitgesteld
Door heel Nederland kampen ziekenhuizen met grote tekorten aan medische goederen, meldt RTL Nieuws. Artikelen zoals naalden, beademingsbuisjes, vaatprotheses en knie-implantaten zijn niet of nauwelijks leverbaar. Operaties moeten hierdoor uitgesteld worden.
Lees verder