Doorgaan naar hoofdcontent

'China heeft een cyberplan, gericht tegen Nederland'

'China heeft een cyberplan, gericht tegen Nederland'
Zorgen in de Tweede Kamer over mogelijke sabotage van zonnepanelen. Tienduizenden installaties in Nederland en een miljoen wereldwijd waren kwetsbaar door de lekke beveiliging van een Chinees bedrijf, SolarMAN. Zo meldden RTL en Follow the Money. VVD-Kamerlid voor Digitale Zaken Queeny Rajkowski gaat Kamervragen stellen. 'We weten al jaren dat China een offensieve cyberstrategie heeft die ook tegen Nederland gericht is.'
Lees verder

Gestrande passagiers woest, willen vliegveld Rotterdam blokkeren
Een vlucht van Rotterdam The Hague Airport naar Ankara is uitgesteld van zondagavond naar dinsdagochtend. De passagiers klagen over de zeer gebrekkige informatie van luchtvaartmaatschappij Corendon, ze zeggen de toegang tot de luchthaven te willen gaan blokkeren om het vervolg van hun reis zo te kunnen afdwingen.
Lees verder

Oekraïne claimt keerpunt in oorlog: 'in september zal Cherson veroverd zijn'
Volgens Oekraïense militaire functionarissen is er een 'keerpunt' in de strijd om de zuidelijke Oekraïense stad Cherson. Met behulp van Westerse wapens zal Cherson tegen september heroverd zijn. Dat zei Sergey Khlan, adjunct van het administratieve hoofd van de regio, zondag op televisie.
Lees verder

Macron tourt in Afrika, maar Lavrov ook
De Franse president Emmanuel Macron bezoekt met een zware delegatie de West-Afrikaanse landen Kameroen, Benin en Guinee-Bissau. Het is voor het eerst dat Macron de landen bezoekt sinds hij in 2017 president werd. Mee in zijn kielzog: de ministers van Buitenlandse Zaken, van Strijdkrachten en van Buitenlandse Betrekkingen, alsook de staatssecretaris voor Ontwikkeling.
Lees verder

Britse kandidaat premier Sunak wil China 'hard aanpakken'
Rishi Sunak, voormalig minister van Financiën en mogelijk opvolger van de Britse premier Boris Johnson, kondigde zondag aan dat hij als premier China hard zal aanpakken. Het land is volgens Sunak de 'nummer één bedreiging' van de binnenlandse en wereldwijde veiligheid.
Lees verder

Hongaarse leider Orbán: EU-sancties werken niet
De strafsancties tegen Rusland sorteren geen effect, daarom moet de Europese Unie met een andere strategie komen in de oorlog in Oekraïne. Dat heeft de Hongaarse premier Viktor Orbán zaterdag gezegd in een toespraak in Roemenië. Er is een nieuwe strategie nodig die zich richt op vredesbesprekingen en het opstellen van een goed vredesvoorstel in plaats van het winnen van de oorlog, zei Orbán.
Lees verder

'45 procent Nederlanders wil energiecompensatie voor middeninkomens'
Steeds meer huishoudens dreigen door de inflatie in de problemen te komen. Om die reden wil 45 procent van de Nederlanders graag dat ook de middeninkomens compensatie krijgen. Dit blijkt uit onderzoek dat I&O Research uitvoerde in opdracht van de NOS.
Lees verder

EU-lidstaten oneens over gasplan
De EU-lidstaten zijn bepaald niet eensgezind over het plan om het energieverbruik drastisch te verminderen. Het voorstel om alle lidstaten te verplichten het gasverbruik met 15 procent terug te dringen kan op weinig sympathie rekenen. 'Spanje, Portugal, Cyprus, Griekenland maar ook Polen willen niet boeten voor het excessieve gebruik van Russisch gas door met name Duitsland en ook Nederland.' zegt Europa-correspondent Stefan de Vries.
Lees verder

Dit is kaas waar geen koe aan te pas komt
De manier waarop wij voedsel maken en produceren is toe aan grondige verandering. Deze week spreekt Jigal Krant met innovatieve voedselproducenten die vooropgaan in de ontwikkeling van de Toekomst van ons eten. In de eerste aflevering vertelt Will Van den Tweel hoe hij kaas wil maken van plantaardige eiwitten.
Lees verder

Universiteiten waarschuwen internationale studenten zonder huisvesting
Zowel de Vrije Universiteit als de Universiteit van Amsterdam hebben een dringende oproep gedaan aan internationale studenten om zich niet voor een studie aan te melden als ze geen woonruimte hebben. De universiteiten zijn namelijk niet meer in staat om hun studenten huisvesting te bieden, waar ze dat de afgelopen jaren nog wel waren, zo schrijft het Parool.
Lees verder

Stort het kaartenhuis van Donald Trump ineen?
Donald Trump lijkt steeds meer steun te verliezen. Zo lijkt zelfs mediamagnaat Rupert Murdoch, bekend als de steenrijke eigenaar van media als Fox News, The Daily Telegraph en de Londense krant The Sun, zich tegen Trump te keren. Fox News brengt kritischer geluiden, al doet de zender dat uitsluitend overdag wanneer er weinig kijkers zijn. Toch ziet Amerika-correspondent Jan Postma de eerste scheurtjes in de steun.
Lees verder

Opnieuw minder gas door Nord Stream 1
Het Russische staatsgasconcern Gazprom gaat woensdag de gaslevering via de belangrijke pijplijn Nord Stream 1 verder verlagen naar 20 procent van de maximale capaciteit. Volgens Gazprom is dat vanwege onderhoud aan een turbine. Momenteel ligt de doorvoer door de gaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland via de Oostzee op 40 procent van de capaciteit.
Lees verder