woensdag 10 november 2021

De Jonge: 'Grootste pretpark van Nederland moet vaker coronatoegangsbewijs vragen'

De Jonge: 'Grootste pretpark van Nederland moet vaker coronatoegangsbewijs vragen'
Pretpark de Efteling moet coronatoegangsbewijzen vragen aan bezoekers die theater- en filmvoorstellingen in het park willen bezoeken. Ook bij het museum in het attractiepark moet om een QR-code gevraagd worden. Dat zegt demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge tegen BNR. Het grootste...
Lees verder

'Bedrijven kampen nog jaren met personeelstekort'
Het tekort aan personeel houdt nog jaren aan, zeggen economen van de drie grootbanken tegen BNR. Zelfs de terugkeer van buitenlandse werknemers en minder zieken na corona helpen onvoldoende om de krapte op te lossen.
Lees verder

Onrust over kolenmijn in Polen
Op de grens van Polen met Tsjechië is veel onrust over de sluiting van een kolenmijn. Polen zou het grondwater en dus het drinkwater van Tsjechië vervuilen, maar verlengde vorig jaar de vergunning. De Tsjechen hebben dit aangeklaagd en vandaag dient de zaak voor het Europees Hof.
Lees verder

Tijdelijke gebouw Rechtbank Amsterdam wordt hergebruikt in Enschede
Het tijdelijke gebouw van de Rechtbank in Amsterdam wordt bijna volledig verplaatst en krijgt een nieuw leven als bedrijfsverzamelgebouw in Enschede. Het gebouw is 'circulair gebouwd', oftewel duurzaam gebouwd op een manier dat het netjes uit elkaar gehaald kan worden en vervolgens opnieuw wordt...
Lees verder

Fed: wankele vastgoedsector China risico voor Amerikaanse economie
Als de vastgoedsector in China omvalt is dat een gevaar voor de Amerikaanse economie. Daarvoor waarschuwt de Federal Reserve. Een faillissement van het kwakkelende vastgoedbedrijf Evergrande, dat zo'n 300 miljard dollar aan schulden heeft, zou grote risico's met zich meebrengen.
Lees verder

Kabinet wil bieden op koophuizen eerlijker en transparanter maken
Het kabinet wil het bieden op koophuizen eerlijker en transparanter maken. Kopers moeten inzicht kunnen krijgen in wanneer en hoeveel er door anderen wordt geboden op een huis. Ook wil het kabinet dat het voorbehoud van financiering en een bouwkundig rapport verplicht worden in het koopcontract.
Lees verder

Geen financiering voor fossiele brandstofprojecten: 'Ik geloof niet dat we daar het klimaat mee helpen'
Dat Nederland stopt met de financiering van fossiele brandstofprojecten in het buitenland om de klimaatdoelen te halen, betekent 'een verslechtering van de internationale concurrentiepositie' voor Nederlandse bedrijven. Dat schrijft het kabinet vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Vooral de...
Lees verder

Limburgse ziekenhuizen slaan alarm: 'Dit gaan we zo niet volhouden'
Bestuurders van vijf Limburgse ziekenhuizen waarschuwen dat er vrijwel geen plek meer is voor het opnemen van nieuwe coronapatiënten. In een gezamenlijke verklaring aan Hugo de Jonge wordt zelfs gesproken van een 'zorginfarct'.
Lees verder

GGD's kunnen snel opschalen: 'Eerder kwestie van dagen, dan van weken'
De GGD kampt met een explosieve toename in coronatests, met overbelaste telefoonlijnen tot gevolg. De echte piek moet zelfs nog komen. Volgens René Stumpel, directeur Publieke Gezondheid bij GGD Gooi en Vechtsteek, zijn de GGD's in staat om de capaciteit snel op te schalen.
Lees verder

Staatssecretaris Yesilgöz over de draai van het jaar
Nederland sloot gisteren toch aan bij de groep landen die stopt met fossiele investeringen in het buitenland. Maar vorige week zei staatssecretaris Dilan Yesilgöz van Klimaat nog tegen BNR dat zo'n beslissing door een volgend kabinet genomen moet worden. Waar kwam die draai vandaan?
Lees verder

Sluiting en chaos dreigt bij kinderopvangcentra
Het dreigt deze winter een chaos te worden bij kinderopvangcentra. De kans is groot dat hele groepen kinderen niet meer opgevangen kunnen worden. Dat komt niet alleen door personeelstekorten, maar ook door de nieuwe coronagolf en een pittig griepseizoen dat voor de deur staat.
Lees verder

Strengere coronamaatregelen 'vrijwel zeker'
Woensdagmiddag praat het Het Outbreak Management Team (OMT) over nieuwe maatregelen om de snel oplopende coronabesmettingen af te remmen. Op tafel liggen onder meer de sluitingstijden van de horeca en beperking van de groepsgrootte. Het kabinet hakt vrijdag pas een knoop door, toch is wel duidelijk...
Lees verder