dinsdag 7 september 2021

Einde aan coronasteun, werktijdverkorting keert terug

pw.
Einde aan coronasteun, werktijdverkorting keert terug
Het kabinet stopt per 1 oktober met de generieke steunmaatregelen die de afgelopen anderhalf jaar de Nederlandse economie zoveel mogelijk door de coronacrisis moesten helpen. Dit betekent dat de regelingen NOW, TVL, Tozo, TONK en diverse fiscale maatregelen vanaf die datum niet worden verlengd. Werktijdverkorting keert terug.
Lees verder

Uitzendovereenkomst of payrollcontract: een groot verschil in de rechtszaal [rechtspraak]
Een uitzendbureau wil het contract met een van zijn werknemers niet verlengen. Volgens haar is er echter sprake van een payrollconstructie en heeft zij inmiddels een vast contract. Wat is het verschil tussen een uitzendovereenkomst of payrollcontract en waar ging het uitzendbureau in de fout?
Lees verder

De Belofte: stage lopen in de praktijk
Arbeidsmarkt en beloftes, het blijft een boeiende combinatie. Elke maand leg ik er een onder het vergrootglas en kijk of deze ook daadwerkelijk wordt waargemaakt. Als trouwe lezer weet u dat er op dat terrein nog best wat te verbeteren valt.
Lees verder

Stress door een overbetrokken leidinggevende? 5 tips voor medewerkers
Het komt nog wel eens voor: leidinggevenden die niet los kunnen laten en daardoor stress veroorzaken bij medewerkers van een bedrijf. Hoe kunnen medewerkers zo'n leidinggevenden in goede banen leiden? En wat als je zelf zo'n overbetrokken baas bent? Coach Annette van Engelen geeft tips.
Lees verder

Wetsvoorstel 'Werken waar jij wilt': veranderen werkplek makkelijker voor werknemer
Met de Wet flexibel werken (Wfv) die in januari 2018 in werking trad, kunnen werknemers naast de arbeidsduur ook hun werktijden en arbeidsplaats wijzigen. Momenteel ligt het initiatiefwetsvoorstel 'Werken waar je wilt' bij de Tweede Kamer om de Wfw aan te passen. Deze aanpassing moet het voor werknemers nog gemakkelijker maken om van werkplek te veranderen.
Lees verder

PW. magazine over leren & ontwikkelen: lees het themanummer nu online
PW. magazine van september 2021 staat in het teken van leren & ontwikkelen. Lees dit magazine nu meteen digitaal.
Lees verder

Ziekteverzuim: oorzaken en interventies [update 2021]
Het voorkomen en verlagen van ziekteverzuim staat prominent in de HR-agenda van vrijwel elke organisatie. Geen wonder, want verzuim is duur. Welke vormen van verzuim zijn er en welke interventies kan HR inzetten?
Lees verder

De waarde van warmte in HR
Natuurlijk, de afkorting HR staat voor Human Resources. Toch draait het in veel gevallen om 'harde' zaken als contracten, verlof, declaraties en budgetten, waar financiën de boventoon voeren. De 'warme', meer persoonlijke kant van HR is minder goed meetbaar. Of eigenlijk niet. Juist die menselijke kant is cruciaal voor de aantrekkingskracht op talent en sympathie bij het publiek.
Lees verder

Een goed alternatief voor het geijkte sollicitatieproces
Je vrienden kies je zelf, je collega's niet. Of toch wel? Marc-Peter Pijper legt uit waarom geijkte sollicitatieprocedures niet altijd werken, en waarom teams juist zelf moeten beslissen met wie ze zo intensief gaan samenwerken.
Lees verder

Overgang van onderneming: wat betekent dit voor de transitievergoeding? [rechtspraak]
Een ontslag gaat meestal gepaard met een transitievergoeding. De hoogte daarvan hangt mede af van het aantal jaren in dienst van de laatste werkgever. Dat kan wel eens onduidelijke situaties opleveren, zoals wanneer de laatste werkgever een voortzetting is van een eerdere werkgever.
Lees verder

5 tips om te voorkomen dat jouw stagiair toch als werknemer wordt gezien
Er bestaat een reëel risico dat een stagiair als werknemer wordt beschouwd, met alle gevolgen van dien. Advocaat Emilie van der Lans geeft vijf tips om dat te voorkomen.
Lees verder

Investeren in welzijn: een no brainer, toch?
Wat gebeurt er als een organisatie geen oog heeft voor het welzijn van medewerkers? En waarom is het gewoon een kwestie van logica om dit onderwerp wel hoog op de agenda te zetten? Jochem Tigchelaar, senior consultant bij Kirkman Company, legt het uit.
Lees verder