Doorgaan naar hoofdcontent

5 belangrijke vragen over de oproepovereenkomst

pw.
5 belangrijke vragen over de oproepovereenkomst
Voor werkgevers die veel met oproepkrachten werken, heeft de Wet arbeidsmarkt in balans grote veranderingen meegebracht. Omdat er bij werkgevers nog veel vragen leefden over de nieuwe voorwaarden, heeft de overheid een kennisdocument samengesteld met vragen uit de praktijk. Hier vind je een selectie van vijf vragen en antwoorden over de oproepovereenkomst.
Lees verder

3 flops & tops over Happiness management
Happiness is de laatste jaren enorm hot geworden. Iedereen wil toch gelukkig zijn? Toen in 2017 in de Nationale Beroepengids werkgelukdeskundige werd uitgeroepen tot één van de beroepen voor de toekomst, werd Werkgeluk ongekend populair. Een echte hype, schrijven Jolanda van der Steen en en Cynthia Noordoven.
Lees verder

PW voorbeelddocument: het verzuimreglement
Download in PW. pro het volgende PW. voorbeelddocument: het verzuimreglement.
Lees verder

Ontslag voor werknemer die met corona op het werk komt [rechtspraak]
Een werknemer loopt stevig te hoesten op het werk. Niets aan de hand zegt hij, maar zijn collega's vertrouwen het niet. Wanneer enkele dagen later blijkt dat hij inderdaad besmet is met corona, zien zij hun gelijk bevestigd. Zijn werkgever wil van hem af, maar heeft de werknemer inderdaad verwijtbaar gehandeld door het coronaprotocol te schenden?
Lees verder

Broodnodig
Al enige jaren loopt in de politiek een discussie over het al dan niet verplichten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp'ers. Veel zzp'ers zijn zo verstandig om de uitkomst van die discussie niet af te wachten; zij verzekeren zich gewoon, omdat zij het risico niet willen lopen zonder inkomen te zitten in geval van ziekte of arbeidsongeschiktheid. Maar de drempel is hoog; zo'n verzekering is duur. Er is echter een alternatief, schrijft columnist Willem de Lange.
Lees verder

5 tips: zo leer je je medewerkers spelenderwijs werken
De coronacrisis heeft het werkplezier van veel mensen grondig verpest. Ze hebben nauwelijks meer echt contact met collega´s en klanten en ze vinden het moeilijker om dingen gedaan te krijgen. Een manier waarop je het plezier weer terug kunt brengen is door Playful Work Design te introduceren bij je medewerkers.
Lees verder

Vastgelopen re-integratie? Het deskundigenoordeel als redmiddel
Het deskundigenoordeel van het UWV kan een rol spelen als je er bij de re-integratie niet meer uitkomt met de werknemer. Als ander advies niet helpt dan kun je het UWV vragen om een dergelijk, onafhankelijk oordeel over de situatie. Ook de werknemer kan om een deskundigenoordeel vragen.
Lees verder

Welk effect heeft de coronapandemie op de vitaliteit van werknemers?
Nu we de uitbraak van COVID-19 langzamerhand wat meer onder controle krijgen, rijst de vraag wat het virus op de lange termijn betekent voor de inzetbaarheid van personeel. Dirk Adema van elipsLife deelt de eerste bevindingen. De effecten lijken beperkt, maar werkgevers moeten scherp blijven op de risico's.
Lees verder

Strategische personeelsplanning: 6 stappen en 8 bouwstenen – laatste update: 2021
Update 2021 - In een snel veranderende wereld – of een wereld in crisis – lijkt het bijna onmogelijk om vooruit te kijken naar wat de organisatie op de korte én langere termijn nodig heeft. Dat maakt strategische personeelsplanning (SSP) tot een uitdaging, maar tegelijkertijd belangrijker dan ooit. In dit artikel: de definitie, de te nemen stappen en de opbrengst.
Lees verder

Aandacht voor mentale gezondheid: zo doe je dat
Een kwart van de Nederlandse werknemers vindt dat zijn werkgever hem niet ondersteunt op het mentale vlak. Dat is opmerkelijk omdat de laatste jaren steeds meer bekend is geworden over de invloed van mentale gezondheid op de werkvloer.
Lees verder

Dit is waarom ook het MKB werkgeluk als cruciale factor ziet
Maar liefst twee derde van de Nederlandse HR-managers in het MKB vindt dat organisaties meer moeten doen om werkgeluk te vergroten. PW. vroeg Heleen Mes, expert in werkgeluk en employee experience, te reageren op deze andere uitkomsten van onderzoek van ScaleUp Impact.
Lees verder

Geen vaccinatieplicht op de Nederlandse werkvloer: wat mag er wel?
Nu de eerste grote werkgever in Nederland vaccinatie verplicht stelt voor werknemers die op kantoor werken, is de vraag: mag dat? Nee zeggen de vakbonden. Nee zegt ook minister De Jonge. Maar werkgevers zijn wel verplicht te zorgen voor een veilige werkplek. Wat mag er dan wel?
Lees verder