Doorgaan naar hoofdcontent

Coronaproof werken: waar moet je aan denken

pw.
Coronaproof werken: waar moet je aan denken
COVID-19 heeft een grote impact op het werkende leven. Werkgevers zijn er in het afgelopen jaar goed in geslaagd om zich aan te passen aan de nieuwe realiteit en hebben hun werkprocessen 'coronaproof' gemaakt.
Lees verder

Ontslag en boete én schadevergoeding na illegale nevenwerkzaamheden: is dat niet te veel van het goede? [rechtspraak]
Wanneer blijkt dat een werknemer illegaal bijbeunt, wordt hij op staande voet ontslagen. Daarnaast legt de werkgever hem een boete op en eist hij betaling van de billijke vergoeding en de gefixeerde schadevergoeding. De werknemer vindt dat hij dubbel gestraft wordt voor hetzelfde feit.
Lees verder

5 tips voor meer diversiteit, inclusie én gelijkheid
Erbij horen op de werkvloer is een belangrijke voorwaarde voor een goede medewerkersbeleving. Moreel is het onacceptabel geworden om geen aandacht aan te besteden aan de oneerlijke omstandigheden van achtergestelde groepen. Het werkgeverschap wordt hoger beoordeeld als er gerichte acties worden ondernomen om de werkvloer diverser en inclusiever te maken. In deze blog geeft Heleen Mes 5 tips voor meer inclusie, diversiteit en gelijkheid.
Lees verder

Vitaliteit onder druk
HR-professionals zien afnames in de fysieke en mentale gezondheid van hun personeel, zo blijkt uit het Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid. Denk niet in tijdelijke oplossingen, schrijft PW.-hoofdredacteur Martijn van der Kooij.
Lees verder

Te veel werken is dodelijk
Van hard werken is nog nooit iemand dood gegaan, is een bekende tegeltjeswijsheid. Maar volgens de Wereldgezondheidsorganisatie gaan mensen wel degelijk dood van te veel werken. 745.000 mensen per jaar om precies te zijn.
Lees verder

Mag ik mijn werknemers testen op corona?
Testen na contact met een besmet persoon; testen na terugkeer vanuit het buitenland; testen voor toegang tot sociale activiteiten; testen in het onderwijs en de kinderopvang.
Lees verder

De regels bij ziekteverzuim en de invloed van corona
In 2020 nam het ziekteverzuim fors toe. In 18 jaar hadden niet zoveel mensen zich ziek gemeld. Volgens het CBS heeft deze toename te maken met de corona-uitbraak. Waar moet je je aan houden bij ziekteverzuim en hoe houd je rekening met de gezondheidsgevolgen van corona?
Lees verder

Zo vergroot je bevlogenheid en vitaliteit binnen de organisatie
Mede door de coronacrisis is het nu meer dan ooit de tijd om amplitiegerichte interventies te ontwikkelen, waardoor je het niveau van bevlogenheid van de werknemers bevordert. Dat levert minder verzuim en betere bedrijfsresultaten op.
Lees verder

Toeslag voor werken in het weekend: is dat nog van deze tijd?
In veel branches is het gebruikelijk dat werknemers voor het werken op zaterdag of zondag een toeslag ontvangen. De afspraken hierover zijn vaak vastgelegd in cao's.
Lees verder

Wet flexibel werken betekent niet dat werknemer altijd zijn zin krijgt [rechtspraak]
Een werknemer van de Douane vraagt urenuitbreiding aan en doet een beroep op artikel 2 van de Wet flexibel werken. Zijn werkgever wijst het verzoek om aanpassing van de werkuren af. Daar legt de werknemer zich niet bij neer.
Lees verder

Advies: werkgever moet stoppen met vergoeden privékilometers personeel
Werkgevers moeten stoppen met het vergoeden van privékilometers van werknemers die rijden met een auto van de zaak. Ook zouden er accijns en btw moeten komen voor vliegverkeer en scheepsbrandstoffen. Zakenreizen en korteafstandsvluchten met het vliegtuig zouden moeten worden beperkt.
Lees verder

Medewerkers kiezen eigen feestdagen bij T-mobile
Iedereen met een arbeidsovereenkomst bij T-Mobile kan zijn of haar feestdagen vanaf dit najaar inwisselen voor dagen naar keuze. Ook niet-erkende feestdagen komen in aanmerking. Dit beleidsvoorstel is voorgelegd aan de Ondernemingsraad.
Lees verder