woensdag 27 januari 2021

'Britse mutant maar 6 procent besmettelijker'

'Britse mutant maar 6 procent besmettelijker'
De Britse variant van het coronavirus is waarschijnlijk maar zes procent besmettelijker dan het oorspronkelijke virus. Aanvankelijk werd ervan uitgegaan dat de Britse mutant 30 tot 70 procent besmettelijker was, maar dat lijkt volgens de laatste gegevens mee te vallen, zegt Eric Snijder, hoogleraar...
Lees verder

NH Nieuws stopt met live verslag rellen
De regionale nieuwszender NH Nieuws wil niet langer met een camera bovenop de avondklokrellen staan en hier live verslag van doen. De focus moet in de verslaggeving niet meer op de relschoppers komen te liggen en dat moet ook voorkomen dat de rellen een aanzuigende werking hebben.
Lees verder

'Belangrijk om gedachte Davos levend te houden'
Ondanks het coronavirus gaat het World Economic Forum in Davos dit jaar gewoon door, maar dan online. Vandaag spraken onder andere Angela Merkel, Emmanuel Macron en Ursula von der Leyen. 'Het is belangrijk om de gedachte van Davos levend te houden', zegt oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot...
Lees verder

'Er komt een bestedingsgolf'
Het IMF kwam vandaag met goed nieuws, want de wereldeconomie krabbelt waarschijnlijk eerder op uit de coronacrisis dan gedacht en groeit met 5,5 procent. Maar dat goede nieuws geldt niet voor iedereen: want het herstel in de Eurozone blijft juist achter dit jaar. 'Er komt een behoorlijke...
Lees verder

Duitsland overweegt vliegverbod
Duitsland overweegt het vliegverkeer nagenoeg tot nul te reduceren, om te voorkomen dat coronamutaties zich uitbreiden. Ook denkt de regering na over het invoeren van strengere grenscontroles. Duitsland neemt de Israëlische aanpak als voorbeeld, zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille. Dat land...
Lees verder

Nu krijgt ook 90-plus de prik
Ruim 163 duizend mensen zijn in Nederland inmiddels gevaccineerd. Die cijfers zijn vandaag voor het eerst gepubliceerd. En vandaag was er weer een nieuwe groep aan de beurt: de 90-plussers die op eigen gelegenheid naar de priklocatie kunnen komen.
Lees verder

Relatief rustige nacht na dagen van rellen
Na dagen van rellen was het afgelopen nacht redelijk rustig. Op enkele plaatsen was er wel wat spanning, maar grote onregelmatigheden bleven uit. Wel zijn er in Rotterdam 81 mensen aangehouden voor het overtreden van diverse coronamaatregelen.
Lees verder

Gemeenten verwachtingen meer inkomsten uit belastingen
Gemeenten verwachten dit jaar 11,3 miljard euro te ontvangen uit heffingen. Dit is ruim 4 procent meer dan de 10,8 miljard euro die in 2020, nog voor de uitbraak van de coronacrisis werd begroot. Dit meldt het CBS op basis van onderzoek naar de gemeentelijke begrotingen van 2021.
Lees verder

Rem op huurverhogingen aanstaande
Er komt een tijdelijke rem op huurverhogingen: maximaal 1 procent erbij, plus inflatie. Vanmiddag wordt daarover gesproken in de Tweede Kamer, maar de oppositie vond - eind vorig jaar - al gehoor bij inmiddels demissionair minister Kajsa Ollongren.
Lees verder

WHO-team met Nederlandse viroloog start onderzoek naar oorsprong coronavirus
Leden van het 13-koppige internationale team, waaronder de Nederlandse viroloog Marion Koopmans, staan voor een enorme taak om al laverend door een politiek mijnenveld, te ontdekken hoe het virus voor het eerst opdook.
Lees verder

Biden drukt stempel op buitenlandbeleid Rusland en Israël
De nieuwe Amerikaanse president Biden heeft op gebied van buitenlandbeleid zijn eerste stempels gedrukt. Zo is duidelijk dat zijn regering uit is op een twee-statenoplossing in het conflict tussen Israël en de Palestijnen en ook belde Biden gisteren met de Russische president Poetin.
Lees verder

Nieuw 'circulair' plan moet Green Deal boost geven
Het Europese parlement stemt vandaag over een nieuw actie plan voor een circulaire Europese economie. Zonder een goedwerkende markt in tweedehands grondstoffen halen we de Green Deal namelijk niet, zo is de aanname.
Lees verder