zaterdag 26 december 2020

DNB: DNBulletin: Nederland draagt in crisistijd bij aan financieringsruimte IMF

DNBulletin: Nederland draagt in crisistijd bij aan financieringsruimte IMF
Nederland draagt bij aan de algemene middelen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) met twee nieuwe leenovereenkomsten. Deze leningen ter grootte van samen €16,8 miljard. dienen als een aanvulling op het kapitaal en zorgen ervoor dat de slagkracht van het Fonds behouden blijft. Dit is belangrijk tegen de achtergrond van het financiĆ«le beroep dat op het IMF wordt gedaan in de huidige Covid-19 crisis.
Lees verder

DNBulletin: DNB-studie: Contant geld moet goed bereikbaar en bruikbaar blijven
Een nieuwe DNB-studie concludeert dat contant geld nog steeds een belangrijke maatschappelijke rol vervult. Wel staat de noodzakelijke infrastructuur onder druk wat negatieve gevolgen voor de bereikbaarheid en de acceptatie van contant geld kan hebben. DNB geeft daarom opdracht voor een onafhankelijk onderzoek naar en advies over de chartale infrastructuur voor de middellange termijn.
Lees verder

DNBulletin: Opmars contactloos betalen in coronatijd
Als gevolg van de Covid-19 pandemie zijn veel Nederlanders hun aankopen aan de kassa contactloos gaan afrekenen met hun betaalpas of mobiele telefoon. Dit is zowel ten koste gegaan van het gebruik van contant geld als het traditionele pinnen, waarbij de pas in de betaalautomaat wordt gestoken. Na een uitzonderlijk forse daling van het aandeel contante betalingen tijdens de eerste lockdown betalen consumenten sinds de zomer weer vaker met cash, maar nog steeds veel minder dan voor de pandemie. Dit blijkt uit gezamenlijk onderzoeken van De Nederlandsche Bank en de Betaalvereniging, en uit onderzoek van de Europese Centrale Bank.
Lees verder