maandag 14 september 2020

AI kan oud spijkerschrift voorspellen

AI kan oud spijkerschrift voorspellen
Kunstmatige intelligentie kan gaan helpen met het ontcijferen van oude kleitabletten. Wereldwijd zijn veel daarvan beschadigd. Een computer kan nu traceren welke tekens op de beschadigde stukken horen te staan.
Lees verder

Kabinet presenteert CO2-taks voor bedrijven
Op Prinsjesdag gaat het kabinet een CO2-taks voor bedrijven presenteren. Bedrijven in de meest vervuilende industrie krijgen dan per 1 januari met een CO2-heffing te maken. De belasting over CO2-verbruik wordt een afspraak uitgevoerd van het klimaatakkoord uit 2019.
Lees verder

Test coronavaccin AstraZeneca en Oxford hervat
De test naar een coronavaccin van farmaceut AstraZeneca en de Universiteit van Oxford is hervat. Eerder werd een klinische test stilgelegd, omdat één van de proefpersonen een 'potentieel onverklaarde aandoening' kreeg.
Lees verder

Hoe een Brexit-deal op springen staat
Ontzettend moeizame onderhandelingen, een mogelijk dreigement met een handelsblokkade en een nieuwe wet die afspraken schendt. De EU en Groot-Brittannië liggen op ramkoers met elkaar bij de onderhandelingen over de Brexit en de hoop op een deal wordt steeds kleiner.
Lees verder

EU-president Michel haalt uit naar Britse regering om Brexitwet
Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, haalt uit naar de Britse regering. Dat doet hij naar aanleiding van een wetsvoorstel dat de Britten willen invoeren en die eerdere afspraken met de EU schendt.
Lees verder

Tienduizenden Belarussen opnieuw de straat op
Tienduizenden Belarussen zijn opnieuw de straat opgegaan om tegen het dictatoriale regime van Aleksandr Loekasjenko te demonstreren. Alleen al in de hoofdstad van Belarus, Minsk, zouden er 100.000 tot 150.000 mensen de straat op zijn gegaan, zo wordt er geschat.
Lees verder

25 procent meer verzuim in de zorg verwacht
De zorgsector bereidt zich voor op een explosie van zieke medewerkers. Dat blijkt uit scenarios die ruim 60 zorgorganisaties hebben neergelegd bij PlanMen, het bedrijf dat hen helpt bij de personeelsplanning. Ze gaan uit van een verzuim van 7,1 procent van hun medewerkers; en dat zou een stijging...
Lees verder

'Meer coördinatie Rijk nodig bij Chinese toenadering'
Nederlandse gemeenten en provincies willen meer coördinatie vanuit het Rijk bij de omgang met Chinese toenadering. Dat is een van de conclusies uit een rapport van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten dat in handen is van BNR.
Lees verder

'Londen kan ook handelsdeal met VS wel vergeten'
Een nieuwe week en een nieuwe kans voor premier Boris Johnson onder de Brexit-uittredingswet uit te komen die hij vorig jaar ondertekende. Het torpederen van die echtscheidingswet werd gisteren door twee Britse oud-premiers schaamteloos en provocerend genoemd, maar Johnson houdt voorlopig voet bij...
Lees verder

Gemeenten overwegen verlenging terrasseizoen
Een ijskoud biertje op het terras, maar dan middenin de winter: dat lijkt er wel in te zitten komende tijd, want veel steden overwegen om het zogeheten terrasseizoen te verlengen. Dat blijkt uit een rondgang van BNR langs de tien grote steden.
Lees verder

Trump naar bosbrandgebied na groeiende kritiek
De Amerikaanse president Donald Trump brengt een bezoek aan het door bosbranden geteisterde Californië. Het bezoek komt na kritiek op de president voor het uitblijven van een reactie. Pas afgelopen vrijdag memoreerde Trump de branden voor het eerst, terwijl het westen van Amerika al drie weken met...
Lees verder

Meer sectoren gaan betalen voor CO2-uitstoot
Meer economische sectoren moeten onder het Europese emissiehandelssysteem voor de uitstoot van broeikasgassen gaan vallen. Daarnaast wordt het aantal emissierechten dat in omloop is sneller teruggebracht.
Lees verder