zaterdag 1 augustus 2020

DNB: DNBulletin: Nederlandse handel via waardeketens vooral op Europa gericht

DNBulletin: Nederlandse handel via waardeketens vooral op Europa gericht
De coronacrisis heeft duidelijk gemaakt dat een hoge afhankelijkheid van het buitenland voor cruciale goederen kan leiden tot kwetsbaarheden. Hierdoor is - ook binnen Europa - een nieuw oplevende discussie ontstaan over het opleggen van beperkingen aan de vrijhandel. Dergelijke beperkingen zouden echter slecht uitpakken voor Nederland, want als kleine open economie zijn wij sterk afhankelijk van het buitenland. Dat geldt des te meer als de toegevoegde waarde in de handelsrelaties wordt meegeteld bij het vaststellen van de onderlinge verwevenheid van economieƫn, een analyse die het belang nog eens onderstreept van handel met Europa voor de Nederlandse economie.
Lees verder

Samenwerking essentieel bij bestrijding cybercrime
Samenwerking tussen financiƫle instellingen is essentieel om cyberdreigingen het hoofd te kunnen bieden. Door informatie uit te wisselen over digitale aanvallen en manieren om deze aanvallen op te sporen kunnen dreigingen effectiever worden weerstaan en kan de sector weerbaarder worden, aldus DNB in haar onlangs verschenen Informatiebeveiligingsmonitor.
Lees verder

DNBulletin: Contactloos betalen wint verder terrein in coronatijd
In de eerste weken van de 'lockdown' zijn vanwege de coronapandemie het aantal betalingen en de waarde van die betalingen fors gedaald. Inmiddels nemen betalingen van particulieren weer toe, zowel in volume als in waarde, waarbij het contactloze betalen mede door maatregelen van banken verder terrein heeft gewonnen ten opzichte van betaalvormen die meer contact vereisen, zoals pinnen en het gebruik van contanten. Dat blijkt uit onderzoek op basis van de onder particulieren verzamelde zogenoemde betaaldagboekdata van De Nederlandsche Bank en Betaalvereniging Nederland. Ook blijkt dat het vertrouwen in het betalingsverkeer in deze turbulente tijd overeind is gebleven.
Lees verder