woensdag 15 januari 2020

Verdachte moord Derk Wiersum voor rechter

Verdachte moord Derk Wiersum voor rechter
De moord op advocaat Derk Wiersum was een aanslag op de rechtsstaat met grote gevolgen: veel advocaten, rechters en officieren van justitie kregen persoonsbeveiliging. De vermoedelijke dader is de 36-jarige Giërmo B. uit Almere. Vandaag komt hij voor het eerst voor de rechter.
Lees verder

Onzekerheid door afschaffen rekentoets
Middelbare scholen weten nog niet hoe ze volgend schooljaar rekenles moeten geven. Door de afschaffing van de rekentoets is veel onduidelijkheid ontstaan. Inmiddels is een 'handreiking' gepubliceerd die aan deze onzekerheid een einde moet maken.
Lees verder

Warmtepomp brengt Elfstedentocht dichterbij
De laatste Elfstedentocht werd alweer 23 jaar geleden verreden. Met Henk Angenent en Klasina Seinstra als winnaars. Sindsdien is een hele generatie opgegroeid zonder de Tocht der Tochten. Maar de wetenschap kan wel eens uitkomst bieden.
Lees verder

Technologie ASML inzet dreigende handelsrel China
De Nederlandse aarzeling over het toekennen van een exportvergunning voor ASML-machines kan leiden tot een verslechtering van de Chinees-Nederlandse relatie. Dat zegt de Chinese ambassadeur in een interview met het Financieele Dagblad.
Lees verder

Forse stijging lokale lasten
De gemeentelijke lasten, zoals de ozb en de afvalstoffenheffing, stijgen flink dit jaar. Dat blijkt uit onderzoek van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden. De verschillen zijn groot: In Apeldoorn gaan huizenbezitters 17 procent meer betalen dan vorig jaar (huurders...
Lees verder

Vliegtuig verdringt auto als favoriete vakantievervoerder
Terwijl politiek Den Haag zich buigt over het advies van de commissie-Remkes, tonen Nederlanders nog maar weinig symptomen van vliegschaamte. Sterker nog: het vliegtuig heeft vorig jaar voor het eerst de auto verdrongen als meest gebruikte vakantievoertuig, blijkt uit onderzoek van NBTC-NIPO.
Lees verder

Amazon aan de slag in Nederland
Amazon komt naar Nederland. Vanaf vandaag kunnen bedrijven zich registreren om producten aan te bieden. De bedoeling is dat er nog dit jaar 'miljoenen producten' te koop zijn via Amazon.nl.
Lees verder

Shortsellers verliezen miljarden op Tesla
Beleggers die gokten op een daling van de prijs van het aandeel Tesla hebben de afgelopen maanden meer dan 8 miljard dollar verloren. Tesla-baas Elon Musk zal er niet rouwig om zijn.
Lees verder

Stopregeling populairder dan gedacht
Voor de regeling om varkenshouders te kunnen laten stoppen hebben zich meer boeren aangemeld dan verwacht. De regeling om overlast van stank en stikstofuitstoot terug te dringen blijkt verrassend populair.
Lees verder

Nederlandse dance blijft goed en groeien in waarde
Nederlandse dj's blijven onverminderd populair. Al tientallen jaren doet Nederland het goed in de dancemuziek. Niet gek dus dat de exportwaarde van de Nederlandse popmuziek blijft groeien. In 2018 bedroeg die ruim 216 miljoen euro.
Lees verder

Medvedev dient ontslag regering in
De Russische premier Dmitri Medvedev heeft het aftreden van zijn regering aangekondigd. President Vladimir Poetin zal een nieuwe regering samenstellen, zo verklaarde de eerste minister. Medvedev zei ruimte te willen scheppen voor Poetin om een nieuwe regering samen te stellen.
Lees verder

Verdachte moord Wiersum blijft vastzitten
Giërmo B., die verdacht wordt van betrokkenheid bij de moord op advocaat Derk Wiersum, blijft voorlopig in de cel. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald, aan het slot van de eerste inleidende zitting in de strafzaak tegen hem.
Lees verder