maandag 20 januari 2020

'Slob mocht bestuur Haga Lyceum niet wegsturen'

'Slob mocht bestuur Haga Lyceum niet wegsturen'
Minister Arie Slob van Onderwijs had het Haga Lyceum niet mogen dwingen om op te stappen. Dat oordeelt de rechtbank in Amsterdam, nadat de islamitische middelbare school bezwaar had gemaakt tegen deze zogenoemde aanwijzing.
Lees verder

Rutte: 'Nederlands belang staat centraal in Davos'
30 ontmoetingen in anderhalve dag. Dat is het schema van Mark Rutte deze week bij het World Economic Forum. Klimaatverandering staat bovenaan de agenda bij de 50ste editie van de top in Davos. Concrete uitkomsten verwacht de premier niet. Maar het gaat wel om het Nederlandse belang. Dat en meer...
Lees verder

Een schichtige Van Gogh, tot mei in Amsterdam
Een zelfportret dat zó afwijkt van twee andere zelfportretten uit dezelfde periode, augustus 1889, dat Jarenlang werd getwijfeld aan de echtheid. Niet alleen was 'Zelfportret als zieke' gemaakt met een paletmes (behalve de ogen), ook is de blik van Vincent van Gogh veel schichtiger dan op de twee...
Lees verder

Rutte spreekt met slachtoffers toeslagenaffaire
Hoe kon de belastingdienst zo veel mensen beschuldigen van fraude en enorme bedragen geld terugeisen, terwijl er in werkelijkheid niets aan de hand was? Vandaag mag Premier Rutte tekst en uitleg geven aan zo'n 250 ouders die slachtoffer zijn geworden van wat de 'toeslagenaffaire' is gaan heten.
Lees verder

NCSC: 'ga ervan uit dat je bent aangevallen'
Organisaties die na 9 januari hun Citrix-systeem hebben geüpdatet, moeten ervan uitgaan dat ze zijn aangevallen. Dat zegt het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Vorige maand bleek dat er een lek zit in de beveiliging van het systeem.
Lees verder

'Blue Monday bestaat niet'
Je hebt het vandaag vast al voorbij zien komen: Blue Monday. De derde maandag van januari... de dag waarop we ons het meest neerslachtig zouden voelen. Onzin want het is nooit wetenschappelijk bewezen, vindt onze collega Paulien Sewuster en dus wil ze van de term af.
Lees verder

WOinActie: 'wetenschappers werken massaal over'
Wetenschappers werken massaal en structureel over. Soms tot wel vijftien uur per week. Dat blijkt uit onderzoek van WO in Actie. Dat platform van universitaire medewerkers en studenten heeft daarom vandaag een klacht ingediend bij de arbeidsinspectie.
Lees verder

'Regulering van drugs is niet dé oplossing'
De drugsmarkt reguleren, in plaats van verbieden. Dat staat in een manifest, dat D66, verslavingszorginstelling Jellinek en onderzoeker Ton Nabben vandaag naar buiten hebben gebracht. Maar het Trimbos-instituut voor mentale gezondheid besloot het manifest niet te ondertekenen en uit kritiek.
Lees verder

Chinees coronavirus is overdraagbaar tussen mensen
Het nieuwe coronavirus is van mens op mens overdraagbaar. Daar waarschuwt China voor. Vandaag zijn er weer 123 nieuwe besmettingen bijgekomen. Nederland heeft inmiddels het reisadvies naar het noordwesten van China aangepast.
Lees verder

SpaceX bereidt eerste onbemande vlucht voor
Aan het begin van het audiofragment in dit stuk, hoor je de succesvolle veiligheidstest van de SpaceX-capsule. En het lijkt erop dat de eerste bemande vlucht met een SpaceX-raket er nu echt aankomt. Volgens Tesla-CEO Elon Musk kan dit mogelijk in de lente, dat liet hij vandaag weten.
Lees verder

Haga Lyceum: Minister Slob tekent hoger beroep aan
Minister Arie Slob had het bestuur van het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam niet mogen dwingen om op te stappen. Dat heeft de rechter vandaag bepaald. Minister Slob heeft inmiddels aangekondigd hoger beroep aan te tekenen tegen de uitspraak.
Lees verder

Amerikanen vrezen voor tweede Charlottesville
In Amerika maken ze zich zorgen over een tweede Charlottesville. In Richmond, Virginia is vandaag namelijk een grote demonstratie voor wapenbezit. Maar niet alleen republikeinen staan op de gastenlijst. Ook zwaarbewapende milities zijn van plan om langs te komen.
Lees verder