vrijdag 10 januari 2020

'Piraterij wereldwijd zwaar onderbelicht'

'Piraterij wereldwijd zwaar onderbelicht'
De gevolgen van piraterij voor de scheepvaart zijn in Nederland al jarenlang onderbelicht. Dat zegt Jan Valkier, CEO van rederij Anthony Veder, in BNR Zakendoen. Permanent worden er wereldwijd honderden zeelieden gegijzeld, zegt hij, maar de aandacht daarvoor is zeer beperkt.
Lees verder

'In Nederland is sprake van woningnood'
'De Nederlandse woningmarkt zit zo op slot dat er sprake is van woningnood', dit zegt NVM-voorzitter Onno Hoes vandaag bij de presentatie van de cijfers van het vierde kwartaal van 2019. In Den Haag slapen ze, beaamt Hoes tegenover verslaggever Harmen van der Veen.
Lees verder

'Teheran had hand in dood Soleimani'
Het Iraanse regime zélf had een hand in de dood van generaal Soleimani. Dat zegt Sander Terphuis, Iraans vluchteling en mensenrechtenverdediger, in BNR de Wereld.
Lees verder

'Vuurwerkverbod is geen hogere wiskunde'
Sinds de onrustige jaarwisseling is de discussie over een vuurwerkverbod weer in alle hevigheid losgebarsten. Na Rotterdam en Amsterdam wil nu ook een meerderheid van de Eindhovense gemeenteraad een vuurwerkverbod in de stad. Hilversum, al jaren trendsetter wat betreft het terugdringen van...
Lees verder

Internationaal onderzoek naar vliegtuigcrash Iran
Er komt een internationaal onderzoek naar de oorzaak van de vliegtuigcrash in Iran. Gisteren kwamen daarbij 176 mensen om het leven. Onderzoekers uit Iran en Oekraïne zijn op de rampplek al begonnen met hun werk, ook Canada en Zweden worden betrokken bij het onderzoek.
Lees verder

VEB-baas: 'ABN Amro heeft vooral behoefte aan nieuwe strategie'
De benoeming van Robert Swaak tot CEO van ABN Amro is verrassend, zegt Paul Koster, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) in het Boardroompanel van BNR Zakendoen. De bank maakte de benoeming van Swaak vanmorgen bekend, na een zoektocht van een half jaar.
Lees verder

Brits Lagerhuis keurt Brexitwet Boris Johnson goed
Het Britse Lagerhuis heeft de wetgeving goedgekeurd die nodig is voor het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. 330 parlementariërs stemden voor de Brexitwet en 231 tegen. De wetgeving gaat nu naar het Hogerhuis, het House of Lords.
Lees verder

Canada: Iran haalde Oekraïens vliegtuig neer
Ook Canada gaat er nu vanuit dat het gecrashte Oekraïense passagiersvliegtuig is neergeschoten door een Iraanse grond-luchtraket. Dat zei de Canadese premier Justin Trudeau gisteravond. De premier belde ook met premier Rutte om advies, de ramp met het toestel is immers de Canadese equivalent van de...
Lees verder

PFAS-problemen nog niet opgelost
Ondanks de verhoogde PFAS-norm daalt de prijs voor het wegbrengen van grond nauwelijks. Dat blijkt uit een rondgang van BNR. De hoge prijs zorgt niet alleen voor problemen bij ondernemers, maar heeft ook gevolgen voor particulieren. Bijvoorbeeld bij de aanbouw van een huis of uitgraven van een tuin.
Lees verder

Meer snelheidscontroles in 2019
De politie blijkt vorig jaar bijzonder actief te zijn geweest om onze rijsnelheid te controleren. Flitsmeister ziet een toename van het aantal controles met ongeveer 10 procent.
Lees verder

130.000 ondernemers vragen btw-vrijstelling
Ruim 130.000 kleine ondernemers hebben een aanvraag ingediend om te worden vrijgesteld van de btw-afdracht. Dat schrijft het FD vandaag. Die vrijstelling is per 1 januari veranderd. Het kabinet ging ervan uit dat er rond de 200.000 ondernemers gebruik zouden maken van de nieuwe regeling. Dat zijn...
Lees verder

CBS: meer dan 140.000 jongeren in 2019 gepest
Meer dan 140.000 jongeren zijn vorig jaar gepest via de telefoon of computer, meldt het CBS op basis van een enquête onder 38.000 jongeren. Het gaat dan om vervelende berichtjes, roddels en scheldpartijen op sociale media. Meisjes zijn twee keer zo vaak als jongens het slachtoffer van cyberpesten,...
Lees verder