donderdag 2 januari 2020

Een knal, een schreeuw en een blind oog...

Een knal, een schreeuw en een blind oog...
De 40-jarige Lesley Oomen kocht vuurwerk, stak het af en kreeg het in zijn oog. Oomen is blind aan zijn rechteroog voor de rest van zijn leven. Verslaggever Harmen van der Veen ging naar het Oogziekenhuis in Rotterdam.
Lees verder

Vooral 40-plussers wisselen van zorgverzekeraar
Afgelopen jaar zijn aanzienlijk meer mensen overgestapt naar een andere zorgverzekeraar dan in 2019. Vooral ouderen waren afgelopen maand druk met het zoeken van een andere verzekeraar, meldt het AD. De exacte cijfers komen pas over een tijdje, maar in de krant reppen zorgvergelijkingssites over...
Lees verder

Doden door overstromingen Jakarta
Bij overstromingen in de Indonesische hoofdstad Jakarta zijn zeker 21 mensen om het leven gekomen. Oorzaak: de meest heftige regenval in bijna tien jaar. In één dag viel er 335 millimeter.
Lees verder

'Cao-loon loopt altijd achter op feitelijk loon'
Werknemers hebben in geen tien jaar zo veel loonsverhoging gekregen als in het afgelopen jaar. En voor 2020 zit er nog meer in het vat. Maar er zijn ook beroepsgroepen die er niet zo hard op vooruit gaan. Hoogleraar economie Sweder van Wijnbergen van de UvA vraagt zich af waarom die loonsverhoging...
Lees verder

'Ontsnapping Ghosn minitieus voorbereid'
Er wordt steeds meer duidelijk over wat er met Carlos Ghosn is gebeurd. De gevallen autokoning presteerde het om vanuit Japan zonder zijn drie paspoorten in Libanon terecht te komen.
Lees verder

Dit worden dé 5 conflicten in 2020
De Perzische Golf, Libië, Jemen, Burkina Faso en Afghanistan. Geen prettige vakantiebestemmingen, wél de Top 5 van conflictgebieden 2020 voor Han ten Broeke, directeur politieke zaken bij het Haags Centrum voor Strategische Studies, en oud VVD-Kamerlid.
Lees verder

Universiteit Maastricht betaalt tóch voor gijzel-hack
De Universiteit Maastricht heeft tóch losgeld betaald voor de cyberhack vlak voor kerst. 'Het is bizar', zegt directeur Joost Pol van Certified Secure, 'je moet je backups op orde hebben, blijkbaar hadden ze dat niet'.
Lees verder

Minister Hoekstra: 'Zorgkosten onhoudbaar'
Minister Hoekstra vindt de stijgende zorgkosten niet meer houdbaar. Dat zegt 'ie in het AD. Maar wat hij daar aan wil doen, en hoe dan, is nog onduidelijk. Op de korte termijn hoeft er volgens Hoekstra namelijk niet bezuinigd te worden. Wel moet de economie volgens hem harder groeien.
Lees verder

Archieven open op Openbaarheidsdag
De Grote Geschiedenis, met hoofdletters. Maar ook 'les petites histoires', kleine verhalen. In het Nationaal Archief in Den Haag is het allemaal te vinden in de kilometers papier die daar voor het nageslacht liggen opgeslagen. Vandaag, op openbaarheidsdag, vervalt wederom op delen van het archief...
Lees verder

Interpol wil uitlevering Nissan-topman
Ex-Nissan en Renault-topman Carlos Ghosn zat onder huisarrest in Japan, tot hij deze week ontsnapte naar Libanon. De internationale opsporingsdienst Interpol heeft een verzoek ingediend bij Libanon om de van fraude verdachte voormalig automagnaat op te pakken.
Lees verder

Slechts één supersnelrechtszaak rond jaarwisseling
Het lukt maar niet om raddraaiers van oud en nieuw binnen enkele dagen voor de rechter te krijgen. Dit jaar staat één verdachte terecht in het kader van het supersnelrecht, blijkt uit een rondgang van BNR langs de regionale parketten van het Openbaar Ministerie.
Lees verder

Britse retail heeft het zwaar
De Britse winkelstraten zijn niet meer wat ze geweest zijn: elke dag sluiten maar liefst 61 winkels definitief hun deuren. In 2019 gingen hierdoor meer dan 140.000 banen verloren. Dat blijkt uit cijfers van het Britse Centre for Retail Research. Hebben we in Nederland hetzelfde te vrezen?
Lees verder