dinsdag 7 januari 2020

Amerikanen ontdekken vulkanen op Venus

Amerikanen ontdekken vulkanen op Venus
Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat op Venus vulkanen actief zijn. Voor zover bekend is dit, naast de Aarde, de enige planeet in ons zonnestelsel waar zulke actieve natuurverschijnselen voorkomen.
Lees verder

Blunder defensie VS zaait verwarring troepen Irak
De Verenigde Staten hebben nog geen besluit genomen over terugtrekking uit Irak, dat zegt de minister van Defensie Mark Esper. Even zorgde een brief van het Amerikaanse ministerie van Defensie voor opschudding: in die brief stond dat het besluit wel al was genomen, en dat er met voorbereidingen...
Lees verder

'Hoogste brandstofprijs in vijf jaar tijd'
Een liter benzine of diesel was in vijf jaar tijd niet zo duur als in 2019. Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij United Consumers. En hoewel dit jaar pas net begonnen is, zijn we hard op weg om het record uit 2012 te verbreken.
Lees verder

Honderden nieuwe woningen aangesloten op gasnet
In 39 gemeenten is er bij één of meerdere bouwprojecten een uitzondering gemaakt op het aardgasverbod. Daardoor zijn vele honderden woningen toch op het gasnet aangesloten. Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
Lees verder

Groei broodfondsen zet onverminderd door
De groei van broodfondsen zet onverminderd door, blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij de Broodfondsmakers, de branchevereniging voor broodfondsen. In 2019 groeide het totaal aantal deelnemers met zesduizend naar 25.000.
Lees verder

Het Ghosn-feuilleton
Autobaas Carlos Ghosn blijkt bij zijn ontsnapping uit Japan geholpen te zijn door een voormalige Britse militair. De ontwikkelingen rond de gevallen autokoning lees je hier.
Lees verder

Domino's Pizza ziet 'bezorgdroid' wel zitten voor Nederlandse markt
Snelle snacks thuisbezorgd door een robot? Een Chinese thuisbezorgdienst presenteert vandaag op technologiebeurs CES in Las Vegas een prototype van een autonome elektrische bezorgdroid'.
Lees verder

Radioflitsen in de ruimte blijven raadsel
Telescopen van het European VLBI Network - het EVN - hebben nieuwe radioflitsen in de ruimte ontdekt. De flitsen worden pas sinds 2012 gezien, maar nu zijn er voor het eerst flitsen ontdekt die zichzelf herhalen.
Lees verder

Nieuwe bouwvertraging: software energie-eisen hapert
Opnieuw vertragingen in de bouwsector, meldt Het Financieele Dagblad vandaag. Onder meer Bouwend Nederland en het NVB waarschuwen voor de strengere eisen bij het energiegebruik, vanaf 1 juli, naast het bekende PFAS- en stikstofprobleem.
Lees verder

Groenen en ÖVP hebben Oostenrijk verdeeld
Vandaag installeert de president van Oostenrijk de eerste groen-conservatieve coalitie van Europa. Extra opmerkelijk: 93 procent van de Groenen stemde voor deze samenwerking. Ze lijken van het recente verleden te hebben geleerd om vooral wat pragmatischer te zijn, zegt correspondent Michael de Werd.
Lees verder

ABN Amro: PFAS-crisis kost bouwsector 70.000 banen
Door de PFAS- en stikstofcrisis krijgt de bouwsector het zwaar te verduren. Ondernemers zien hun orderportefeuille kleiner worden door beperkende regels. De bouwproductie krimpt daardoor dit jaar met twee procent. Dat blijkt uit een rapport van ABN Amro dat vandaag is gepubliceerd.
Lees verder

'1,5 miljard euro is genoeg voor waterstofinfrastructuur'
Een investering van 1,5 miljard euro is genoeg om de volledige toekomstige waterstof-infrastructuur aanleggen. En dat bedrag kan Gasunie met gemak zelf ophoesten, zegt Han Fennema, voorzitter van de staatsdeelneming, in BNR Zakendoen. Met de bestaande gasinfrastructuur is in principe al zo'n 80...
Lees verder