zondag 1 december 2019

'Kamer onderzoekt vervolging Snel om toeslagenaffaire'

'Kamer onderzoekt vervolging Snel om toeslagenaffaire'
De Tweede Kamer onderzoekt of staatssecretaris Snel van Financiën en zijn ambtenaren strafrechtelijk kunnen worden vervolgd in de toeslagenaffaire. Bronnen bevestigen dat aan BNR naar aanleiding van berichtgeving door RTL Nieuws en Trouw. De Belastingdienst betichtte jarenlang grote groepen ouders...
Lees verder

Schietpartij op de London Bridge
De politie in Londen heeft iemand doodgeschoten op London Bridge, vlakbij het Britse parlement. Dat meldt Sky News op basis van politiebronnen. De neergeschoten verdachte zou iemand hebben neergestoken en er zouden meerdere gewonden zijn gevallen.
Lees verder

Blok stuurt marinefregat naar Perzische Golf
Nederland gaat meedoen aan een Europese missie in de Perzische Golf om de vaarroutes veilig te houden. Daar heeft het kabinet vanmiddag officieel groen licht voor gegeven. In januari vertrekt het marinefregat De Ruyter voor de duur van zes maanden.
Lees verder

Eerste uitspraken proces Decembermoorden Suriname
De rechter in Suriname heeft de eerste vonnissen uitgesproken in het proces van de Decembermoorden. Etienne Boerenveen en Jimmy Stolk zijn vrijgesproken. Tegen Boerenveen had het Openbaar Ministerie twintig jaar cel geëist.
Lees verder

Rutte: 'Niets mis met wachtgeld Dijkhoff'
Er is niks mis mee dat VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff wachtgeld krijgt naast zijn salaris als Tweede Kamerlid. Dat zegt premier Rutte. Minister Knops van Binnenlandse Zaken komt met een wetswijziging over wachtgeld voor politici.
Lees verder

Iraaks premier stapt op
Premier Mahdi van Irak biedt binnenkort zijn ontslag aan. Dat heeft hij vandaag aangekondigd. Het parlement kan dan een nieuwe regering kiezen en een nieuwe premier aanwijzen. Mahdi komt hiermee de demonstranten tegemoet, die al weken de straat opgaan.
Lees verder

La Samaritaine heropent de deuren
Het is het prestigeproject van topman Bernard Arnault van luxeconcern LVMH: na een renovatie van vijftien jaar gaat warenhuis La Samaritaine in Parijs volgend jaar weer open. Hij rekent op de koopgrage Chinese shopper, maar hoopt ook weer lokale consumenten te trekken.
Lees verder

Scheepvaart voortaan op emissievrije stookolie uit Enschede?
In Enschede komt de eerste fabriek voor schone stookolie voor de scheepvaart. Ooit was de sector vrijgesteld van het Parijse klimaatakkoord in Parijs, maar vanaf 2020 moet de scheepvaart zwavel-arme stookolie gaan gebruiken. In Enschede komt de eerste fabriek te staan die biobrandstof verwerkt naar...
Lees verder

Lange mensen slachtoffer van design
We zijn de laatste 40 jaar steeds langer geworden en toch blijven lange mensen hun hoofd stoten en liggen ze met de benen over de rand van het hotelkamerbed. Nergens voor nodig, zegt universitair hoofddocent ergonomie en antropometrie Johan Molenbroek aan de TU Delft. Hij doet al veertig jaar...
Lees verder

Koeien in de Matrix
Koeien van een Russisch melkveebedrijf dragen bij wijze van experiment een VR-bril die de dieren grazige, zonnige weides voorspiegelt. Het is de bedoeling dat de koeien blijer en meer ontspannen worden en dan beter melk geven.
Lees verder

Aantal burgercollectieven dat duurzame energie opwekt groeit
Het aantal burgercollectieven dat duurzame energie opwekt groeit snel. Afgelopen jaar kwamen er maar liefst tweehonderd coöperaties bij. Dat blijkt uit de lokale energie monitor van 2019 van het Klimaatbureau Hier.
Lees verder

Te koop: houten rijtjeshuis uit de fabriek
Woningen worden steeds vaker in een fabriek gebouwd en als een kant-en-klaar pakket. Maar het bedrijf Startblock gaat nog een stapje verder en ruilt stenen in voor hout. Met rijtjeshuizen uit de fabriek hopen zij de startersmarkt te veroveren.
Lees verder