maandag 30 september 2019

Geld lenen? Doe dit op een verantwoorde manier!

Een lening afsluiten is tegenwoordig vrij gemakkelijk. Het kan soms een uitkomst zijn wanneer je krap bij kas zit en tijdelijk extra geld nodig hebt. Geld lenen brengt natuurlijk wel risico’s met zich mee. Daarom is het verstandig om jezelf hierover goed te informeren.

De belangrijkste redenen waarom mensen geld lenen:
- Een verbouwing
- Een auto kopen
- Iets laten repareren om nog meer kosten te voorkomen
- Een studie volgen
- Rekeningen betalen
- Huis kopen
- Bedrijf starten

Tegenwoordig zijn er veel bedrijven die leningen verstrekken. Het Nibud raadt dan ook aan om offertes op te vragen bij meerdere aanbieders. Ga leningen vergelijken, is hun advies. Dan krijg je een goed beeld van de mogelijkheden die er zijn, welke kosten er bij horen, en kun je voor jezelf een goede keuze maken.

Verschillende vormen
De twee meest gekozen vormen om geld te lenen zijn de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Welke leenvorm de beste voor jou is, hangt af van het doel waarvoor je een lening aanvraagt. De belangrijkste verschillen is dat bij een persoonlijke lening de rente de hele periode vast staat en je het geldbedrag direct op je bankrekening ontvangt.

Bij doorlopend krediet maximumbedrag af dat je kunt lenen. Je kunt dit in één keer opnemen, maar ook in meerdere keren. Vaak kun je het zo vaak opnemen en aflossen als je zelf wilt gedurende een periode. Dat is makkelijk, maar ook een risico, want het is natuurlijk verleidelijk om meer geld te lenen en dit ook voor andere zaken te gebruiken. Gewoon, omdat het kan, en het makkelijk is. Ga je een lening aanvragen, dan heb je wel discipline nodig om er verantwoord mee om te kunnen gaan.

Lening oversluiten
Afhankelijk van de voorwaarden die gelden voor jouw lening, kun je de lening oversluiten. Dat betekent dat je bestaande lening aflost met het geld van een nieuwe lening. Dat kan voordelig zijn wanneer rentetarieven veranderen. Als deze stijgen, dan betaal je meer voor het geleende geld. Met het oversluiten van een lening bespaar je deze extra kosten door het overstappen naar een lening met een lager rentetarief.

Leningen vergelijken
Lenen kost geld. Hoe meer of hoe vaker je geld leent, hoe meer of hoe vaker je hiervoor betaald. Aanbieders hebben niet alleen verschillende tarieven, ze hebben ook verschillende voorwaarden. Dat kan vergelijken lastig maken, want het voelt soms aan alsof je appels met peren vergelijkt. De oplossing daarvoor is het bezoeken van een vergelijkingssite zoals Overstappen.nl.

Zij doen het voorwerk door de verschillende aanbieders en hun producten voor je op een rij te zetten. Dan heb je alle informatie helder in een overzicht, zodat jij met jouw kennis kunt vergelijken. In feite zetten ze de appels bij de appels en de peren bij de peren, waardoor jij alleen nog maar een keuze hoeft te maken wat het beste bij jou past.