zaterdag 3 augustus 2019

Office Efficiency trainers delen Parels van Excel


MAARSBERGEN – Hoe maak ik een goed opgemaakte tabel? Hoe blokkeer ik titels én rijen? Hoe verwerk ik deze data in draaitabellen? Het is een greep uit de vele vragen over Excel die secretaresses, controllers en HR stelden aan de Office Efficiency trainers van Bakker Computer Opleidingen (BCO). Om het 20-jarig jubileum van BCO te vieren praten de trainers volgende maand iedereen bij die werkt met Excel. Dat gebeurt tijdens een speciaal online event waarin ‘de Parels van Excel’ worden besproken.


‘Het is eigenlijk een doodzonde. Het potentieel van Excel is zo ontzettend groot en veel mensen laten dit onbenut’, vertelt Marianne Bakker terwijl zij haar handen wijd open slaat. ‘Dat zijn veel gemiste kansen om iets geweldigs te realiseren en het werk efficiënter en makkelijker te maken. Ik hoor dan ook regelmatig mensen zuchten dat ze het maar eerder hadden geweten. Het had hen veel tijd had gescheeld. Echt zonde vind ik dat.'

Als één van de Office Efficiency trainers maakt Marianne regelmatig mee dat secretaresses en controllers oplossingen zoeken voor problemen waarvoor Excel al lange tijd een functionaliteit heeft. ‘Soms krijg ik cijfers in handen en dan vertellen ze me wat ze er graag mee willen. Een bepaalde output qua berekening of bijvoorbeeld een weergave in grafieken of draaitabellen. Hoe vaak ik Excel wel niet heb geopend en ik het in een paar klikken geregeld heb, dat weet ik niet. Maar de verbaasde reacties blijven leuk. Bovendien, het is gewoon fijn dat ik hen kan helpen.’

Online feest
Daarom hebben Erik en Marianne Bakker besloten dat BCO een webinar-feest gaan geven. ‘We willen voor één keer de Parels van Excel uitgebreid delen, gewoon omdat het kan. Dit zijn superhandige functies in het programma die eigenlijk elke controller, secretaresse, administratief medewerker en HR-medewerker wil kennen. Diegene die dit goed onder de knie heeft, maakt zijn werk veel makkelijker’, vertelt Erik.

‘We hebben daarom met al onze Office Efficiency trainers om de tafel gezeten en de parels op een rij geplaatst, en besproken wat de meest gestelde vragen zijn. De voorpret is bij ons dus al begonnen, want er kwamen enkele verrassende uitkomsten naar boven. Ook geven we tijdens het Webinar een voorproefje van welke ontwikkelingen we van Excel binnenkort kunnen verwachten. ’

De Parels van Excel
Onder meer deze parels staan op de lijst voor het uitgebreide webinar in augustus.

•    Snelle analyse (nieuwe functie)
•    Informatie inzichtelijk maken via tabellen en draaitabellen.
•    Verticaal zoeken in de database.
•    Vulgreep met snel aanvullen (nieuwe functie).
•    Voorwaardelijke opmaak.
•    Data in Excel kopiëren of linken naar Worddocumenten.
•    Samenvoegen Word-Excel naar Outlook.

Webinar
Het webinar is gratis online bij te wonen en vindt plaats op dinsdag 27 augustus om 10:00 uur. Aanmelden kan via Parels van Excel, waar belangstellenden tevens de mogelijkheid hebben om hun eigen vraag in te sturen.


Over Excel
Excel was het eerste spreadsheetprogramma dat zowel aandacht besteedde aan de rekenkundige kant van berekeningen als de grafische vormgeving van de gegevens. Met elke nieuwe versie komen er nieuwe of verbeterde functies bij, al heeft het programma in de basis nog steeds dat waarvoor het ooit ontworpen is. Het is naar schatting een van de meest gebruikte programma’s dat onverminderd populair blijft. De laatste jaren worden er zelfs Nationale Kampioenschappen Excel gehouden.


Over Bakker Computer Opleidingen

BCO is het expertise- en trainingscentrum in Office oplossingen zoals Outlook, Word en Excel. De Office Efficiency trainers van BCO zorgen ervoor dat kantoormedewerkers snel en efficiënt data kunnen verwerken en de functionaliteiten in deze programma’s optimaal benutten. Tevens denkt BCO mee over nieuw te ontwikkelen functionaliteiten die worden aangedragen bij Microsoft.